donderdag, april 06, 2017

foto's in en rond Singer Laren


Hoek Naarderstraat-Oude Drift: Artist impression nw. Singer Laren.
Alles staat nog op z'n kop in en rondom Singer Laren. Conform de planning moet de verbouwing en nieuwbouw begin seizoen 2017/2018 klaar zijn. Het ziet er naar uit dat het wel gaat lukken, maar complicaties kunnen zich met dit soort projecten (een investering van rond de 16 miljoen euro), natuurlijk altijd voordoen. En dan ben je voor je het weet met de oplevering zomaar wat weken verder in tijd. Maar voor zover ik weet gaat men daar tot op heden dus niet vanuit. Voor het hele complex t.w. museum, theater en villa heeft het Amsterdamse architectenbureau KRFT een mooi en duurzaam ontwerp gemaakt met één gezamenlijke entree. In Singer Laren komen beeldende kunst, muziek, film, theatervoorstellingen, performances en poëzie straks samen. Nog even geduld dus.

Voorlopig zijn we onlangs nog via de oude entree het museum binnengegaan. Daar hebben we het melancholieke en serene foto- en videowerk gezien van de Nederlandse fotografe Desirée Dolron (Haarlem, 1963). Mooie indringende en zeer perfectionistische werken. De verstilde schoonheden doen een beetje denken aan Vermeer en de Vlaamse Primitieven. Jonge vrouwen in het zwart, licht sijpelt via hoge vensters naar binnen. Ik weet niet zo goed wat ik er van vinden moet, mooi, maar het stemt me niet blij!

De nabije omgeving van Singer Laren.
Maar mijn melancholieke stemming in de dop verdween als sneeuw voor de zon toen ik weer buiten stond. Een wandelingetje met het zonnetje erbij doet wonderen, helemaal in de landelijke omgeving van Singer Laren. Laren is een dorp van zogenaamde engen, gemeenschappelijke gronden rond en in het dorp waarop allerlei gewassen worden verbouwd. Sinds midden jaren negentig zet S.O.L.L. (Stichting Oude Landbouwgewassen Laren) zich in om de restanten van de oorspronkelijke engen weer op de oude manier te gebruiken. In een wandelingetje van om en nabij anderhalf uur kan je in Laren een Eng-Ommetje doen. Op door de Larense kunstenaar Paul Goyarts geschilderde akkerborden, staan de gewassen en/of gebeurtenissen rond de eng aangegeven.

Zo zagen wij tijdens ons korte wandelingetje behalve mooie korstmossen, ook een bord met 'dansende boeren tijdens het oogstfeest' aan de Drift en aan de Oude Drift een 'akker met zonnebloemen'. Wat ze bij Singer Laren ook leuk gedaan hebben, is de tijdelijke schutting rond het bouwterrein oppimpen met afbeeldingen van schilderijen uit het museum. We zagen o.m. 'Het uitgaan van de Larense kerk' van S.C. Bosch Reitz achter het hekwerk afgebeeld. Mooi allemaal, een wandeling door Laren, daar knap je van op!

Geen opmerkingen: