zaterdag, november 26, 2016

van Hildsven tot Papaverweg


Eerst in de Dikninge Jan opgehaald. Vervolgens met z'n tweetjes verder naar Henk in de Hildsven aan de andere kant van de stad. Nadat we zijn nieuwe appartement, waarin hij sinds een maandje woont, uitgebreid hadden bekeken zijn we er eens even goed voor gaan zitten. We hadden elkaar voor het laatst in het voorjaar gezien (zie in blogarchief stukje 'over een plezant dagje in mei' van 22 mei 2016), maar onder het genot van een kopje koffie en een gebakje van Kwekkeboom teuten we verder alsof het gisteren was. Ernst en luim wisselden elkaar af. De gemiddelde leeftijd van ons drieën is rond de 76 jaar hebben we gisteren uitgerekend, maar onze gezamenlijke interesses zijn in de ruim 45 jaar dat we elkaar kennen nog immer hetzelfde. Tot op de dag van vandaag houden we ons met z'n drieën in het bijzonder bezig met architectuur, kunst en muziek, en doen we nieuwe indrukken op waarover we met elkaar discussiëren. Echter deze keer vroegen we ons af, hoelang dat nog het geval zou zijn nu bij Henk de ziekte Alzheimer is vastgesteld. De diagnose is in dit opzicht weinig hoopgevend, vergeleken met een halfjaar geleden ziet het er al anders uit. Wat een getob, toch gaat het nu nog redelijk, al mag hij al geen auto meer rijden. Daarom pluk de dag en laten we hopen dat de actuele situatie een tijd stabiel blijft. Dit gezegd hebbende besloten we dan ook over te gaan tot de orde van de dag, en wel bootje kijken!

Om binnenkort samen met zijn vrienden zijn 77e geboortedag te vieren, had Jan een varend eetcafé bedacht. Of wij zo goed wilden zijn om te helpen beoordelen of het bootje wat hij in gedachten had wel een goede keus was. Natuurlijk willen we dat Jan, dat doen we graag voor je, bovendien gaat het ons zelf uiteraard ook aan! Zijn oog was gevallen op de 'Independent3' van 'Rederij het IJ' aan de Papaverweg, een historische sleepboot die is omgebouwd tot een gezellig varend eetcafé, geschikt voor 25 tot 75 personen. En zo reden we even later door de haast eeuwig durende bouwput van Amsterdam-Noord richting Papaverweg. Maar alvorens ons daar te melden, hebben we wel eerst nog geluncht in het nabij gelegen restaurant 'Noorderlicht' aan het NDSM-Plein. Eén van de mooiste en meest dynamische locaties aan het IJ. We kozen voor het gemak alle drie maar voor hetzelfde, en wel een ruim gegarneerd briochebroodje met een biologische Hamburger en gerookte saus, friet en mayonaise. Een flinke hap die we met water en sauvignon blanc hebben weg gespoeld.

Aan de Papaverweg werden we op de 'Independent3' hartelijk welkom geheten door de schipper. We kregen tekst en uitleg over het wel en wee van de 'Independent3'. In de oorspronkelijk in 1955 in Sliedrecht gebouwde sleepboot zit een motor van 200 pk. Tot op de dag van heden doet dit stuk scheepvaarthistorie, dat nog op lucht moet starten, nog trouw dienst. Twaalf jaar lang versleepte ze zeeschepen in de haven van Rotterdam. In 1967 is ze verbouwd tot voet- en fietsveer en heeft ze tot begin van deze eeuw als zodanig dienst gedaan in de omgeving van Dordrecht. En sinds 2007 is ze een varend eetcafé in Amsterdam en omgeving. Een leuk scheepje Jan, een tochtje bij mooi weer naar 'Forteiland Pampus' lijkt ons wel wat, we zien jou invitatie in blijde verwachting tegemoet!

Geen opmerkingen: