woensdag, november 02, 2016

langs Koetshuis en Orangerie


Buitenplaats of landgoed 'Elswout' maakt deel uit van Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Andere buitenplaatsen in die regio zijn o.a. Duinvliet, Koningshof, Caprera, Middenduin en Duinlust, maar Elswout is het best bewaarde landgoed. De historie van deze buitenplaats, met een oppervlak van ca. 85 ha, gaat terug tot 1645. Afgelopen zondag hebben we daar gewandeld, lekker sfeertje, prachtig weer, prachtige herfstkleuren, alleen we wandelden daar bepaald niet alleen. Dat het druk was hadden we ook al gemerkt, toen we een hapje wilden eten in het even buiten het landgoed gelegen 'Kraantje Lek'. Daar zijn we maar weggelopen, we kwamen gewoon niet aan de beurt. Iemand hoorde ik zeggen dat hij de natuur hier geweldig vond, maar wel te klein voor zoveel mensen. Tja, ook een manier van zeggen dat het druk is, maar evengoed hebben we genoten van ons wandelingetje. Bovendien hebben we daar in de prachtige, in 1879 in Neo-renaissancistische stijl gebouwde Orangerie, naar een ontwerp van architect Constantijn Muysken (1843-1922), ook nog een hapje kunnen bemachtigen.

Het 'Grote Huis' op de buitenplaats, gebouwd in 1883/84, eveneens naar een ontwerp van architect Muysken, staat in het monumentenregister te boek als 'Een der monumentaalste voorbeelden van op de 16e-eeuwse Italiaanse villa's geïnspireerde 19e-eeuwse landhuizen in Nederland'. Een typering waar ik mij wel in kan vinden. De naam Palladio (1508-1580) schoot mij spontaan te binnen toen ik zondag voor het 'Grote Huis' stond. Die prachtige symmetrie en harmonische verhoudingen die zijn renaissancistische bouwwerken als o.m. S. Giorgio Maggiore, 1566-1610 in Venetië; Villa Rotonda, 1567-70 in Vicenza; Il Redentore, 1577-92 in Venetië en Teatro Olimpico, 1579-85 in Vicenza zo kenmerken, zag ik ook in de gevels van het 'Grote Huis'. (Lees in mijn blogarchief stukje 'Palladio' van 1 december 2009 meer over deze Renaissance-architect.)

Maar niet alleen van het 'Grote Huis' en de 'Orangerie' hebben we genoten tijdens onze wandeling, we hebben vooral genoten van de hele ambiance. Bebouwingen en natuur, alles klopte, rustgevend en evenwichtig. In de loop der eeuwen is landgoed of buitenplaats 'Elswout' o.m. vormgegeven middels zandafgravingen, een geaccidenteerd en schilderachtig landschap. Prachtig, in gedachten zagen we zondagmiddag de dames en heren van de achttiende eeuw genoegzaam met ons mee wandelen.

Geen opmerkingen: