dinsdag, november 22, 2016

'de wind van voren krijgen' ...


Afgelopen zondag hebben in Zeeland zo'n driehonderd vrouwen en mannen op gewone fietsen een wedstrijdje 'tegen de wind in fietsen' gedaan op de Oosterscheldekering, een stukje van 8,5 kilometer. De zuidwesterstorm van 9 à 10 Bft. was dan ook koren op het molentje van de organisatie en de deelnemers, al zijn ze in mijn ogen zo gek als een deur! Het ging er heftig aan toe, hoewel er gelukkig niemand van de Oosterscheldekering is geblazen. Bij de vrouwen deed de winnares 28 minuten en 9 seconden over de afstand, de winnaar bij de mannen deed er 22 minuten en 30 seconden over.

Wind, als zeiler ben je er van afhankelijk, al zijn er grenzen. Hoewel veel Nederlandse spreekwoorden en gezegden over wind zijn ontstaan in het zeilerswereldje, zijn er volgens mij minstens zoveel gerelateerd aan andere zaken op dit ondermaanse. Zo heeft 'De wind in de zeilen hebben' meer betekenissen dan alleen lekker zeilen, 'Iemand de wind uit de zeilen nemen' is er ook zo één. En wat te denken van 'Iemand uit de wind houden' of 'Hoge bomen vangen veel wind', 'Met je neus in de wind lopen', 'Een waarschuwing in de wind slaan', 'De wind van voren krijgen', 'Zo de wind waait, waait het jasje', 'Er waait een andere wind', 'Een uur in de wind stinken', 'De wind eronder hebben', 'Wie wind zaait, zal storm oogsten', 'Met alle winden meewaaien', 'Van de wind leven', 'Krimpende wind en kijvende vrouwen, daar is doorgaans geen huis mee te bouwen' en zo zijn er nog veel meer met de wind als motief. Zie o.m. mijn stukje 'Wind' van 26/7'08.

Nog enkele bekenden uit het zeilerswereldje zijn: 'voor de wind', 'ruime wind', 'halve wind', 'aan de wind' maar ook 'Komt wind voor regen, dan is er niets aan gelegen; Doch komt regen voor wind, berg dan de zeilen gezwind' en 'Een krimpende wind, is een stinkende wind'.

Geen opmerkingen: