zondag, november 13, 2016

de stad van de kruikenzeikers


Na een min of meer slopende tocht langs duizenden vierkante meters mode bij 'van Tilburg' in Nistelrode, kwamen we toen we eindelijk geslaagd waren ook nog op het lumineuze idee om even door te rijden naar Tilburg voor een bezoekje aan het prachtige Textielmuseum dat ze daar hebben. (Zie in blogarchief stukje 'over een plezant dagje in mei' van 22 mei j.l.) We waren nu toch redelijk in de buurt en hadden bovendien het juiste textielgevoel, of hoe je dat ook moet noemen, te pakken. En zo kon het gebeuren dat we een uurtje later in Tilburg rondliepen.

Tilburg of Kruikenstad, tijdens carnaval vertroeteld 'stad van de kruikenzeikers' genoemd. Een naam die ze vanuit het verleden te danken hebben aan de vele textielarbeiders die volgens Bartjens elke dag hun urine in kruiken meenamen naar de fabriek, waar het voor de textielbewerking (vollen, verven en wassen) gebruikt werd. Over de kruikenzeikers doen de meest fantastische verhalen de ronde, die bovendien door de VVV en de carnavalsverenigingen zorgvuldig in stand worden gehouden. Het fleurt het werkelijke verhaal van de hard werkende textielarbeider, die zes dagen per week met z'n kruikje drinken naar de fabriek toog voor een schamel loon een beetje op. Het staat overigens buiten kijf dat vroeger urine werd gebruikt voor de textielbewerking. Maar het in 1965 geportretteerde beeldje 'de kruikenzeiker' moeten we volgens Bartjens toch meer zien als zelfspot van de Tilburgers over hun roemruchte textielverleden.

Het Textielmuseum is eigenlijk één groot bedrijf. Behalve dat ze daar laten zien hoe alles nu en in het verleden wordt en werd gedaan, verzorgen ze ook tentoonstellingen en geven ze educatieve rondleidingen. Het museum werkt verder nauw samen met productontwikkelaars en geeft zowel nieuwe onbekende als gevestigde kunstenaars de kans om een project op poten te zetten. Een bijzonder museum, verder vonden we alleen al de exposities Pop Art Fabrics & Fashion - van Warhol tot Westwood en Switch - Dutch Design on the Move (1990-2015) een bezoek meer dan de moeite waard!

1 opmerking:

joke van Doggenaar zei

Prachtig museum mooie stoffen en daar werden prachtige jurken broeken van gemaakt.
Leuk dat verhaaltje over de kruikenzakken Evert.