woensdag, februari 05, 2014

Opgestoken in SM


Marcel Wanders (Boxtel, 1963) is één van de meest toonaangevende ontwerpers van de afgelopen decennia. Hij is rond 1996 tijdens de meubelbeurs in Milaan internationaal doorgebroken met 'Knotted Chair', een stoel van versterkt touw die hij (in samenwerking met de Technische Universiteit Delft) voor Droog Design ontwierp. Duurzaamheid vormt als regel de rode draad in het oeuvre van Marcel Wanders. Over de 'Knotted Chair' schijnt hij destijds te hebben gezegd: 'Ik wilde een stoel maken die zegt: "Ik ben met liefde ontworpen, ik ben met aandacht gemaakt, het was niet gemakkelijk maar de moeite waard. Ik zal je dienen voor de rest van je leven".' Wanders vind het belangrijk om mensen en producten te verbinden. Een product moet vertrouwd voelen. Daarom kiest hij voor elementen die voor iedereen herkenbaar zijn, bijvoorbeeld omdat ze op historische inspiratiebronnen zijn gebaseerd. Hij wil daarmee waardevolle ontwerpen vervaardigen, producten voor het leven.

Nou dat is hem tot nu toe goed gelukt. Zijn expositie 'Pinned Up, 25 jaar vormgeving' in het Stedelijk Museum in Amsterdam dwingt respect af. Temeer daar de uitleg van zijn creaties een belangrijke factor van de expositie is. De visie erachter blootleggen, laten zien hoe rijk het inhoudelijk is. Een lust voor het oog allemaal!



Toen we vandaag rond het middaguur onze auto weer wilden opzoeken in parkeergarage Museumplein, liepen we voor het Concertgebouw Thijs, onze 16 jarige kleinzoon tegen het lijf die daar in die buurt op de middelbare school zit. Hij had pauze en wilde net met een paar klasgenoten, ook al van die lange kornuiten, bij AH naar binnen stappen voor een (gezonde?) snack neem ik aan. De ontmoeting was dan ook van korte duur maar wel even leuk!

Onderweg naar huis kregen we allebei zo'n trek in iets, dat we toch maar besloten om in Muiden even een pitstop te maken bij Brasserie & Wijnbar Fort H voor een gezond broodje waldkorn, nou ja gezond? Maar wel heel lekker!

1 opmerking:

Christa zei

Ha grappig zeg! Leuke ontwerper en ook toevallig om Thijs tegen te komen.