maandag, februari 03, 2014

kasteel 't nijenhuis


Zondagmorgen waren we er vroeg bij, we waren zelfs een tijdje de enige bezoekers in kasteel 'het Nijenhuis'. En zo konden we het werk van kunstschilder Jan Voerman (Kampen,1857 - Hattem,1941) in alle rust bekijken. Ongeveer 60 schetsen (uit de nalatenschap van acteur Henk van Ulsen) en ruim 100 schilderijen en aquarellen waren er van 'de IJsselschilder' te zien. Een prachtig oeuvre van weidse landschappen, stille wolkengezichten, grazende koeien en lieflijke bloemstillevens.

Prachtige stapelwolken boven eindeloze verten, het was het handelsmerk van Voerman. Zijn IJssellandschappen zijn ongeëvenaard. Jan Voerman werkte praktisch zijn hele leven aan de IJssel. In zijn omvangrijke oeuvre komen de tradities van de Hollandse 17de-eeuwse landschapsschilderkunst en het 19de-eeuwse impressionisme van de Haagse School in een oorspronkelijke beeldtaal samen.

Ondanks de grote bekendheid van zijn werk, in het Voerman Museum in Hattem hebben we ook al het één en ander van hem gezien, blijft zijn werk ons boeien. Buiten gebeurden er echter ook boeiende dingen, we kregen er de voorjaarskriebels van. We hebben ons bezoek aan 'het Nijenhuis' dan ook maar afgerond met een heerlijke wandeling door de beeldentuin!

Geen opmerkingen: