woensdag, februari 12, 2014

My great plumbers


Kom eens even kijken riep J, allemachtig lekkage, en zo te zien is dat al een tijdje aan de gang ook. Het plafond in het slaapkamertje vertoonde recht onder de cv ketel die op zolder staat, een grote, enorm smerige vochtplek. Eigenlijk is het hele plafond naar de ratsmodee, dat wordt slopen want met een sausbeurtje los je dat niet op. Maar laten we eerst onze loodgieter maar weer eens bellen. Want volgens mij is de condensafvoer van de CV ketel verstopt. Hoe kan dat nou, die hebben we toch juist een maand of drie geleden i.v.m. die lekkage beneden in de keuken over de parketvloer laten maken en verleggen? Ja dat is zo, maar ik zou niet weten wat het anders zou kunnen zijn.

Nog dezelfde dag hadden we onze man over de vloer. Zijn conclusie was dat een verstopping in de standleiding, waar de nieuw aangelegde condensafvoer van de CV ketel op aangesloten was, de boosdoener was. Samen met een collega zou hij de andere morgen komen om het euvel adequaat te verhelpen. Met een grote compressor, slangen, trekveren, een waterstofzuiger en weet ik allemaal niet wat nog meer, waren ze 's morgens al vroeg van de partij. Na enkele uren vergeefs porren, blazen en zuigen in en om de bewuste standleiding op zolder, verplaatste het werkterrein van de boys zich voor een kijkoperatie ineens naar de kruipruimte onder de begane grondvloer. En wat bleek, de standleiding was nergens te vinden. Waarschijnlijk ooit in één of andere verbouwing in het verleden ontkoppeld van de hoofdafvoerleiding en nooit meer aangesloten omdat hij toch geen dienst meer deed. Stom, de CV ketel was enkele maanden geleden dus aangesloten op een loze standleiding! Toen die na verloop van tijd over de volle drie verdiepingen was gevuld met condenswater, begon de boel bij de ketelaansluiting over te stromen!

Toen ze eenmaal door hadden hoe de vork in de steel zat, was het euvel snel verholpen. Een nieuwe condensafvoer werd middels een soort van bypassconstructie aangesloten op een andere bestaande standleiding. Wat een gedoe! Loodgieter is volgens mij een bijzonder vak, en vermoedelijk moeilijker dan menigeen denkt. Hielden ze zich vroeger enkel bezig met het gieten van lood om gebouwen waterdicht te krijgen of loden pijpen te verbinden, tegenwoordig moeten ze ook verstand hebben van sanitair, warmtepompen, digitaal aangestuurde verwarmingsinstallaties, ingewikkelde rioleringsconstructies en weet ik wat nog meer. Geen sinecure, maar wel een dankbaar beroep lijkt me. Echter ondanks het feit dat het gros van de loodgieters z'n vak waarschijnlijk wel verstaat, in ieder geval de onze, gaat het evengoed wel eens mis. Waar gehakt wordt vallen spaanders!

2 opmerkingen:

Christa zei

En de schade aan het plafond? Hoe ga je dat doen?

Leonoor zei

Bij mij hebben ze ook een keer een lekkage verholpen, kwamen ze ook met een waterstofzuiger aanzetten. Nog nooit van gehoord of gezien, die man stond dat water op te zuigen, waarop ik zei: "zou je dat wel doen?". Die man kon er hartelijk om lachen. Het is voor dit soort reiniging gemaakt mevrouw, bent u maar niet bang. Gelukkig konde we er allemala om lachen en hebben ze het goed verholpen!