zondag, februari 23, 2014

mooi Veluwezoom


Voorjaar in de lucht! In de krant las ik dat alles in de natuur zich ongeveer een volle maand te vroeg aandient. Wat is daar mis mee, trouwens wat is te vroeg? Het zij zo, tijden veranderen al sinds mensenheugenis, we gaan er lekker op uit! Naar de Veluwezoom, we hadden ineens zin in een wandeling nabij Kasteel Doorwerth. De zone tussen de Veluwe en de Betuwe behoord volgens mij tot de mooiere, zo niet de mooiste gebieden van ons land. En gezien de drukte vanmorgen nabij Kasteel Doorwerth, wordt deze mening door veel mensen gedeeld.

Kasteel Doorwerth, een van de mooiste en oudste kastelen van Gelderland, is gebouwd op een strategische plek in de uiterwaarden van de Rijn. Men zag de aanvallers uit het zuiden destijds al van verre aankomen. De eerste woontoren uit 1280 bood goed uitzicht op de uiterwaarden en de rivier de Rijn. In de loop der tijd werd de woontoren uitgebouwd tot een volwaardig middeleeuws kasteel. Het oudste behouden deel van het kasteel, de oostelijke vleugel met de ridderzaal, stamt uit de veertiende eeuw. Doorwerth werd ook uitgebreid in de vijftiende eeuw. In de zestiende eeuw kreeg het kasteel een voorburcht. In de negentiende eeuw raakte het kasteel in verval. Maar door toedoen van ene generaal F.A. Hoefer is het kasteel in de vorige eeuw gerestaureerd, en wordt het sindsdien goed beheerd door de Stichting Vrienden der Geldersche Kasteelen.

Het is een prachtig wandelgebied daar. Een tijdje hebben we op een bankje bij de rivier van het prachtige panorama zitten genieten. Op een weiland even verder op stikte het werkelijk van de grauwe ganzen, het was een drukte van belang daar. Of zouden die beesten mogelijk zo opgewonden zijn, omdat ook zij denken dat ze een maand te vroeg aan het rommelen zijn? Ze zijn slim die ganzen, ik denk dus van niet! Na de lunch in 'Theeschenkerij De Zalmen' op de binnenplaats van het kasteel, hebben we de auto maar weer opgezocht.

2 opmerkingen:

Christa zei

En de grauwe gans was ook het beestje van de week. De grauwe gans is namelijk een leven lang verliefd. Dat stond op de voorpagina van diezelfde krant (het nieuwe aangepaste katern) deze week. Mooi daar trouwens, ik was daar met Jeanne afgelopen zomer. Ik hoop toch echt niet dat we nog winter krijgen. dit is wel erg fijn zo.

Geke zei

Het is inderdaad heel mooi daar bij de uiterwaarden. We hebben in dat kasteel
een bruiloft gehad. Het is geen sprookjeshuwelijk geworden ondanks het mooie kasteel.Dat is dan weer jammer.