vrijdag, november 08, 2013

Optreden 'The Fureys'


Het is dat ik er op geattendeerd werd, anders was het optreden afgelopen woensdagavond van 'The Fureys' in Harderwijk me echt ontgaan. De plaatselijke media had er volgens mij nauwelijks aandacht aan geschonken. En dat terwijl de legendarische groep muzikanten één van de bekendste folkgroepen uit Ierland is. Ze hebben in hun 35 jarige bestaan volle zalen getrokken in Europa, Australië, Nieuw Zeeland, Canada en Amerika. Voor de groten der aarde hebben ze opgetreden in bekende hallen als Carnegie en Royal Albert. Desalniettemin voelen ze zich niet te groot voor een optreden in een zaaltje in Harderwijk. In verband met hun 35 jarig bestaan toeren ze nog tot 17 november a.s. door Nederland.

Een beetje folk liefhebber heeft wel wat muziek van de 'The Fureys' in de kast staan. Ze hebben zeker meer dan 50 cd’s gemaakt, waaronder hits als When you are sweet sixteen, The Green Fields of France, The Old Man, Steal Away, Goodnight Irene, The Lonesome Boatman, I will love you, and The Red Rose Café, dit laatste lied is bij ons bekend als 'Het kleine café aan de haven' geschreven door Pierre Kartner ofwel Vader Abraham.
Eddie en George Furey en Davey Arthur vormen de groepskern van 'The Fureys', zij zingen en spelen gitaar, mandoline, banjo en bodran. Ze worden momenteel bijgestaan door Camillus Hiney (accordeon, fluit) en Aidan Guilfoyle (bas). Ik vond het een mooi optreden, maar de dynamiek en de vaart van vroeger in de snelle nummers miste ik wel een beetje. Op Aidan na zijn het natuurlijk ook de jongsten niet meer. Maar het is nog altijd goed te horen, dat hier een team speelt dat al vele jaren samen werkt. De mannen hebben stuk voor stuk een jaloersmakende instrument- en stembeheersing. Daar kan 'Hodgepodge' nog wel het één en ander van leren!

Geen opmerkingen: