maandag, oktober 28, 2013

'Vaucluse Vocaal' in Abcoude

In de fraaie HH. Cosmas en Damianuskerk, een driebeukige neogotische kruisbasiliek, gebouwd in de jaren tachtig van de 19e eeuw naar een ontwerp van architect Alfred Tepe (1840-1920) hebben we gisteren weer een concert bijgewoond van 'Vaucluse Vocaal'. Evenals de vorige keer (zie mijn stukje 'Concert in Abcoude' van 2 april 2012) verraste me ook nu weer de magnifieke ruimteakoestiek in de kerk. Perfecte nagalmtijd bij deze bezetting, (koor ca. 20 personen, kerk halfvol) niet te kort en niet te lang. Dat is behalve plezierig luisteren, ook heel plezierig werken voor de musici, ze komen vaak tot betere prestaties. Dat het zo werkt hebben we gehoord, koor 'Vaucluse Vocaal' bestaat uit een groep (amateur) zangers waaronder mijn Leidse brother and sister-in-law J en I, maar dat viel aan het niveau van wat ze te berde brachten niet of nauwelijks te horen. De muziek van de Oostenrijkse Franz Peter Schubert (1797-1828)
Franz Peter Schubert.
Robert Alexander Schuman.
en de Duitse Robert Alexander Schumann (1810-1856) werd door 'Vaucluse Vocaal' met veel elan gebracht. Schijnbaar moeiteloos werden de vaak pittige passages in de composities van beide componisten door 'Vaucluse Vocaal' genomen, alsof het alledaagse kost was. Daarbij deden de prachtige werken van Schubert en Schumann in uitvoering niet voor elkaar onder. Het was van begin tot einde een feest om naar te luisteren!
Oud zijn beide romantische componisten niet geworden, Schubert slechts 31 jaar en Schuman 46 jaar. De werken van de vroeg-romanticus Schubert worden soms ook nog als classicistisch ingedeeld. Hij was in zijn romantische werken minder weloverwogen dan de latere Schumann die naar perfectie streefde, en nog immer als de grootste Duitse romanticus van zijn tijd wordt gezien.

Geen opmerkingen: