maandag, oktober 07, 2013

rondom de Zuiderzee

Alleen de autorit naar het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen was gisteren al een feestje met dat mooie weer. Glashelder met prachtige vergezichten over de Markerwaard en het IJsselmeer, je blijft staren over die grote plassen. Vrij druk ook nog op het water, veel zeilers namen het er nog eens lekker van. Jammer dat je op de dijk van Lelystad naar Enkhuizen zo alert moet zijn op het verkeer. Alert in het verkeer moet je natuurlijk altijd zijn, maar op de Houtribdijk zit een ongeluk wel in een heel klein hoekje. Frontale botsingen komen daar vrij regelmatig voor. Ondanks een maximale snelheid van 100 km per uur en een vette dubbel doorgetrokken streep, blijven daar gekken met hoge snelheden inhalen. Dat hebben we ook gisteren weer ervaren, maar het liep gelukkig allemaal goed af, dus laat ik het leuk houden!

Het was vanwege de zondagsmarkt behoorlijk druk in Enkhuizen, maar uiteindelijk konden we de auto op de Wierdijk nabij het Zuiderzeemuseum en de Compagnieshaven parkeren. De tentoonstelling 'Reis rondom de Zuiderzee' voerde ons vanuit Enkhuizen over de Afsluitdijk langs de Waddeneilanden naar plekken in Friesland als Hindeloopen en Makkum. Na een bezoek aan Urk werd de reis vervolgd via Nunspeet en Spakenburg om te eindigen in Volendam. We zagen diverse topstukken uit de collectie, persoonlijke verhalen en interactieve opstellingen over het leven aan de voormalige Zuiderzee. En we zagen wat de verschillende plaatsen met elkaar verbond en onderscheide, de tradities, dialecten, streekdrachten, ambachten, scheepsbouw, handel en noem maar op.

Het blijft interessant, maar toch waren we er vrij snel doorheen. Het speelt natuurlijk wel mee dat we al zo vaak van dit soort tentoonstellingen hebben gezien in musea op de Waddeneilanden en plaatsen langs het IJsselmeer en de Markerwaard. Naar buiten dus, de zon scheen nu nog, we konden er nou nog van genieten. Na even op de Compagnieshaven te hebben rond gelopen, zijn we voor de lunch neergestreken op het terras van de Mastenbar. Konden we ondertussen mooi naar de voorbij zeilende jachtjes kijken, waaronder zowaar een Breehorn 41. Een mooi en comfortabel zeilschip, gebouwd op de gelijknamige werf in Woudsend. Mijn favoriete zeilschip, mocht er ooit nog weer eens een schip met de benodigde pecunia langszij komen! Na al het moois in Enkhuizen voorlopig weer te hebben gezien, hebben we de auto maar weer eens opgezocht. Aan het eind van de middag waren we weer thuis. Terug van een leuk dagje Enkhuizen, weliswaar met een lekke achterband, maar dat kon de stemming niet meer drukken.

2 opmerkingen:

Christa zei

Je had toch net nieuwe banden?

Evert Veldkamp zei

Ja mooi he!