donderdag, augustus 15, 2013

SM 's-Hertogenbosch II


Eind 2011 waren we voor het laatst in het Stedelijk Museum in De Bosch. Ze zaten toen nog in een oud fabriekspand in het Paleiskwartier (zie mijn stukje SM 's-Hertogenbosch van 26 december 2011). Gisteren hebben we samen met W en A uit Zaltbommel kunnen constateren, dat de destijds weergegeven impressies van de nieuwe vestiging van het Stedelijk Museum in de Bossche binnenstad aardig overeenkomen met de werkelijkheid. Ze hebben er iets langer over gedaan, om het ontwerp van Bierman Henket Architecten gerealiseerd te krijgen dan destijds gepland, maar een kniesoor die daar nog moeilijk over doet. Het resultaat mag er zijn, oud en nieuw vormen in het Bossche Museumkwartier, zoals dit deel van de historische binnenstad wordt genoemd een evenwichtig en amorf geheel!

Maquette Museumkwartier 's-Hertogenbosch.
Op vrijdag 24 mei j.l. is het Bossche Museumkwartier officieel geopend door prinses Beatrix. Het nieuwe Stedelijk en het Noordbrabantsmuseum zitten nu in één gebouwencomplex d.w.z. het Stedelijk Museum in een compleet nieuw bouwdeel, en het Noordbrabants Museum in een gerestaureerd c.q. uitgebreid bouwdeel. Het complex van beide musea dat rond een historische binnentuin is gesitueerd, maakt deel uit van het Museumkwartier in 's-Hertogenbosch, waar de stad en de provincie gezamelijk ruim vijftig miljoen euro in hebben geïnvesteerd. Beide musea werken nauw samen, maar behouden hun soevereiniteit. Ze hebben beiden hun eigen beleid en directie, maar werken bijvoorbeeld wel samen op het gebied van beveiliging en hebben o.a. ook gezamelijk een museumrestaurant en museumwinkel.
Op het terras van de prachtige binnentuin hebben we een tijdje zitten bijkomen van al het moois wat we daar hebben gezien. Jammer dat de wespen ons parten gingen spelen, anders hadden we bij wijze van spreken daar nu nog gezeten.
Over prachtige plekjes gesproken, het terras van eetcafé de Roskam op de Waaldijk in Hurwenen waar we na ons museumbezoek verzeild raakten, mocht er ook zijn. Magnifiek landschap met een geweldig uitzicht op de druk bevaren rivier. Trouwens ook een goeie bediening daar. Bij elkaar genomen een plek waar je het wel een aantal uurtjes kan uithouden, en dat hebben we dan maar gedaan ook!

Eetcafé de Roskam aan de Waal in Hurwenen.

Geen opmerkingen: