woensdag, juli 18, 2012

Dag basisschool!


Tijdens een werkbespreking vorige week elders in het vriendelijke stadje waar ik woon, ging m'n telefoon. Ik had dat ding natuurlijk op stil moeten zetten, maar dat was ik even vergeten, dus nam ik hem nou maar op ook. Daan aan de lijn, dag opa hoe gaat het ermee? Goed jongen, maar wat verschaft me de eer? Nou opa ik heb goed nieuws voor je! O ja!? Ja, je mag volgende week maandagavond samen met oma komen kijken naar Titanic & Loveboat, de afscheidsmusical van groep 8 waar ik een aardig rolletje in meespeel. Zo, wat leuk, nou ik zal het aan oma doorgeven, waarschijnlijk kunnen we wel. We bellen je nog wel, daag! Van zijn ouders hoorde ik later, dat hij zich gezien mijn reactie had afgevraagd, of opa het wel goed nieuws had gevonden. Dat kan ik me achteraf wel een beetje voorstellen!


Rond zeven uur zaten we j.l. maandagavond samen met S, W en R en vele andere ouders en familieleden te wachten in de stampvolle aula van 'De Krullevaar' op de dingen die gingen komen. De 26 leerlingen van groep 8 verkeerden volgens mij allemaal in een feestelijke en opgewonden stemming. Buiten bij de entree, waren we door de z.g. crew van de Titanic en enkele belangrijke gasten al welkom aan boord geheten, zodat ook wij al, nog voor het spel begonnen was in scheepse sferen verkeerden. Een sfeer die in de aula nog eens werd versterkt door het constante geluid van bruisend water langs een scheepsromp.

Om halfacht werden de coulissen aan de zaalkant geopend en stelden alle 26 spelers zich in hun rol aan ons voor. De kapitein, de 1e, 2e en 3e stuurman en de bootsman. Maar ook passagiers van allerlei pluimage, dames en heren, jong en oud, een slimme zakenman (Daan), een stel criminele gauwdieven, kortom het hele scala aan leven aan boord trok voorbij. Er werd gefeest en gedanst, en er waren uiteraard verwikkelingen op de Loveboat rond verliefdheden en een huwelijksaanzoek. Maar ook verwikkelingen rond het casino, van winst en verlies en van een gestolen dure halsketting. Maar het was boven alles een vrolijke boel daar op dat schip!

Maar met het onheilspellend krassende geluid van de aanvaring met een ijsberg, kwam er aan boord na een speelduur van ongeveer een uur, toch een einde aan de vrolijke boel. In eerste instantie vond ik dat nogal een contradictie, want we weten allemaal hoe het de echte Titanic op 15 april 1912 is vergaan na de aanvaring. Toen ik me het verhaal van de Titanic dan ook voor de geest haalde, realiseerde ik me dat volgens de overlevering het feesten aan boord na de aanvaring nog gewoon even is doorgegaan. Dus ja, waarom zou de musical van groep 8 dan niet met de aanvaring kunnen eindigen?

Het knappe is volgens de onderwijzeres(sen) dat de hele verhaallijn en rolverdeling door de leerlingen zelf is opgezet en uitgewerkt. Enkel hebben ze hier en daar wat bijgestuurd, de chemie in deze groep was volgens hun heel bijzonder. Ik geloof het zo, ik heb me met deze 26 enthousiastelingen geen moment verveeld. Na afloop zagen we nog een film van die gasten, waarin ze stuk voor stuk een woordje konden doen over hoe ze 'De Krullevaar' hebben ervaren en wat ze er van vonden. Allemaal hadden ze een positief verhaal over de school en de klas en vonden ze het erg jammer dat ze nu uit elkaar gingen. Tot slot kregen ze allemaal, met of zonder knuffel van de juf, nog een diploma uitgereikt van de schoolleiding. Een diploma basisschool! Ik wist niet dat dat ook al bestond, wij kregen vroeger gewoon het laatste rapport.
Tja, en toen was het afgelopen! Komend jaar al zullen ze snelle veranderingen meemaken tussen hun oortjes, dat heeft de ervaring wel geleerd. En geleidelijk aan zullen ze elkaar toch uit het oog verliezen. De één gaat hier naar toe, de ander daar, allemaal opweg naar, ja naar wat? We zullen zien, maar ik weet haast wel zeker dat ze goed terecht komen als ze hun aanstekelijke enthousiasme weten te bewaren. Ik wens Daan in iedergeval de komende tijd op scholengemeenschap Van der Capellen veel succes en enthousiasme toe met het tweetalig atheneum.

1 opmerking:

Simone zei

Mooi geschreven pa! Even uitprinten en in het fotoalbum plakken!