zaterdag, juli 07, 2012

Leven III


In m'n stukjes 'Leven' en Leven II van resp. 25 januari 2010 en 14 december 2011 heb ik het o.m. over het deeltjeslab CERN in Genève en het Higgs-boson of Goddeeltje. Woensdag 4 juli j.l. hebben de fysici in Genève de resultaten van massa's metingen bekend gemaakt. Ondanks het feit dat de wetenschappers achter de schermen nog hevige discussies voeren over de stelligheid van de ontdekking. Een discussie waarvan de strekking in onderstaande cartoon van Jos Collignon in de Volkskrant van vandaag creatief en m.i. correct is verbeeld. Maar goed, de officieel naar buiten gebrachte conclusie is dus:
Het bestaan van het Higgsdeeltje is aangetoond!


Peter Higgs (83) die in 1964 het bestaan van het deeltje voorspelde, zei niet verwacht te hebben de vondst zelf nog ooit mee te zullen maken. Wel dus, ik las dat hij volgens de legendarische Britse wetenschapper Stephen Hawking hiervoor de Nobelprijs zou moeten krijgen. Stephen Hawking zelf schijnt trouwens 100 dollar verloren te hebben in een weddenschap uit 2008 over Higgsdeeltjes met zijn Amerikaanse collega Gordon Kane. Hawking was van mening dat het CERN geen Higgsdeeltje zou vinden.

Hoe dan ook, menig fysicus schijnt nog behoorlijk huiverig te zijn om het nieuw gevonden deeltje daadwerkelijk Higgsdeeltje te noemen. We wachten maar weer af, er valt rond het gevonden deeltje sowieso nog een hoop te ontdekken!

Bovenste cartoon stond afgelopen donderdag op de voorpagina van de Volkskrant. Het is het resultaat van een door het CERN uitgeschreven prijsvraag, om op een voor ieder begrijpelijk wijze te laten zien, dat het Higgsdeeltje er voor zorgt dat materie massa krijgt.
We moeten volgens de tekenaar de materie voorstellen als een persoon die door een zaal loopt waar fysici een feestje vieren. Afhankelijk van de persoon - hier Albert Einstein - klampen meer mensen (Higgsdeeltjes) hem aan, waardoor hij traag wordt en dus zwaar lijkt. Een onbekend persoon is een lichtgewicht, hij of zij loopt bijna ongehinderd door dezelfde mensenmassa.

Volgens fysici wijst de vondst van het Higgsdeeltje op het bestaan van een veld in het universum dat andere deeltjes in hun beweging hindert, net zoals de borrelende fysici de al dan niet beroemde passanten.

Geen opmerkingen: