zaterdag, april 14, 2012

beeldentuin in heino/wijhe


Het neo-classicistische 'Paleis aan de Blijmarkt' waarin het Zwolse 'Museum de Fundatie' is gehuisvest, is BAM Utiliteitsbouw momenteel aan het verbouwen en uitbreiden. Daar kunnen we dit jaar dus niet terecht, de verwachting is dat de uitbreiding in december 2012 zal zijn voltooid, we zullen zien. Maar 'Museum de Fundatie' is meer dan alleen de Zwolse vestiging. Sinds 2005 maakt ook 'Kasteel het Nijenhuis' in Heino/Wijhe daar onderdeel vanuit. En sinds eind maart j.l. is daaraan ook nog eens de unieke, uitgebreide en goed beveiligde beeldentuin rond 'Kasteel het Nijenhuis' toegevoegd.

In de siertuin en het bos rond 'Kasteel het Nijenhuis', samen ca. 4,5 hectare groot, hebben we meer dan 75 beelden bekeken van gerenommeerde kunstenaars uit binnen- en buitenland. Beelden afkomstig uit collecties van 'Museum de Fundatie', 'Museum Beelden aan Zee' in Scheveningen en de Provincie Overijssel. Ze vormen samen een boeiende doorsnede van de moderne beeldhouwkunst uit de 20ste en 21ste eeuw. Het is wel te hopen dat de beveiliging voldoet, want bronzen kunstwerken zijn volgens mij nog altijd erg in trek bij criminelen.

De bezichtiging van de beelden van o.a. Zadkine, Appel, van Pallandt, Bronner, Dolz, Müller, van den Toorn, Heringa, van Kalsbeek, Westerhuis en Bolhuis gaf een fikse meerwaarde aan de wandeling door de kasteeltuin, dat afgelopen woensdag sowieso al een genot was met dat prachtige voorjaarsweer.

1 opmerking:

Anoniem zei

Eeen bol in de kunst vaak symbool voor de wereld.In dit geval weerspiegeld de bol ook in letterlijke zin de wereld.Door dat Ronald westerhuis(1971) de bol maakte vanspiegelend roestvrij staal ziet de kijker zichzelf enzijn omgeving in het kunstwerk terug.In de kleinere bollingen die de kunstenaar op het oppervlak aanbracht, word het beeld verkleind. In de holle delen is het beeld eveneens verkleind en bovendien omgekeerd.Hetoersymbool van eenheid is daarmee tegelijkertijd een symbool van veelheid geworden.Joke