vrijdag, februari 17, 2012

Mozart in de Dominicanenkerk



Het concert van The Bach Choir & Orchestra of the Netherlands gisteravond in de Dominicanenkerk in Zwolle vond ik ongeëvenaard mooi, en op het applaus afgaande ik niet alleen. In een stampvolle kerk werd door koor en orkest o.l.v. Pieter Jan Leusink o.m. het Requiem en de Krönungsmesse van Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) ten gehore gebracht. Van de toch vrij ongemakkelijke zithouding op die steile harde houten banken heb ik in die paar uurtjes nauwelijks iets gemerkt. De prachtige ambiance van de Dominicanenkerk gaf de sacrale composities van Mozart a.h.w. een haast natuurlijke meerwaarde.

De Dominicanenkerk en -klooster in Zwolle, een neogotisch in baksteen opgetrokken complex, ontworpen door architect Johannes Kayser, is tussen 1890 en 1901 gebouwd. De enorme kruisbasiliek en het kloostercomplex dat in carrévorm is gebouwd, omsluiten een binnentuin waar ondanks het hedendaagse drukke stadsverkeer nog absolute stilte schijnt te heersen.

Het concert begon met het spectaculaire 'Miserere Mei' van Gregorio Allegri (1582-1652). Een werk dat ooit alleen in het bezit was van het Vaticaan. Daarbuiten mocht in opdracht van Paus Urbanus VIII, die erg gesteld was op deze compositie, het stuk door niemand worden uitgevoerd op straffe van excommunicatie. De hoge C voor de sopraan in het solisten kwartet, bestaande uit de sopranen Olga Zinovieva en Rachel Nicholls en de alt Sytse Buwalda en bas Ben Bevan, maakt het stuk vooral zo bijzonder.



Bij het zien van dit filmpje gaan m'n gedachten ver terug. Terug naar een concert van het King's College, op die vroege Paasmorgen in 1973 in de kapel van Cambridge. Ontroerend mooie musicale momenten waren dat. Momenten van een orde die je met z'n tweeën veel vaker mee zou willen maken. Ze zijn me tot op heden bijgebleven als de dag van gisteren!

Na dit stuk kwam Mozart aan de beurt met Exsultate, Jubilate (kv 165) en de Krönungsmesse (kv 317). En na de pauze kregen we het Requiem (kv 219) te horen. En zoals gezegd, alles van een ongeëvenaarde schoonheid, geen kuchje was te horen in die immense kerk.

1 opmerking:

Anoniem zei

Het nu beluisterd door twee goeie geluidsboxen.Kippevel!