donderdag, mei 05, 2011

Mokum versus Herenleed



Het genoeglijke Herenleedtochtje, een driedaagse vaartocht over de Hollandse wateren op sleepboot Mokum begon en eindigde voor het grachtenpandje op de Brouwersgracht in Amsterdam van onze kapitein André, tevens prominent Heer van het leed. Buiten schrijver dezes, bestond het illustere gezelschap herenleders verder uit de mannetjes Ab, Eric en Victor.
De slaapruimte op sleepboot Mokum is beperkt, alleen onze kapitein sliep aan boord, voor ons had hij in Woerden en Leiden een hotel geregeld.

1e dag.

Rond 10 uur gooiden we de trossen los. Via afslag Prinsengracht, Het IJ, Ooster Dok, Oude Schans, Binnen Amstel en Amstel voeren we de stad uit richting Oudekerk a/d Amstel. Aldaar via Amstel-Drechtkanaal richting Uithoorn, even voorbij Uithoorn de Kromme Mijdrecht op tot de sluis bij Woerdense Verlaat. Vervolgens gingen we, na te zijn geschut, over de Grecht richting Oude Rijn bij Woerden, alwaar we na nog een klein stukje bakboord uit te zijn gevaren, afmeerden tegen het oude centrum aldaar.

2e dag.

Wederom gingen rond 10 uur de trossen los. Over de Oude Rijn voeren we richting Bodegraven, Alphen a/d Rijn, Koudekerk a/d Rijn naar Hazerswoude-Rijndijk. Daar hebben we een tijdje gelegen t.g.v. een bouwkundige oplevering tussendoor van een nieuw gemaaltje, waar onze kapitein bij was betrokken. Maar de gehele bemanning, van huis uit bouwkundigen, kon het uiteraard niet laten ook even een kritisch oogje te laten vallen op dit project. Maar het zag er prima uit, en dat is maar goed ook. Want al varende over de Oude Rijn zie je goed hoeveel dieper het polderpeil aan de andere kant van de dijk ligt, dat kan zomaar een meter of zes zijn. En wil je droge voeten houden, dan zal de regen die daar valt toch naar boezempeil, ofwel het peil van de Oude Rijn moeten worden gepompt. Na dit enigszins bijzondere en onverwachte intermezzo gingen we weer aan boord en werd de motor gestart voor het laatste stukje westwaarts. Zoeterwoude-Rijndijk, Leiderdorp en Leiden, waar we rond vijf uur schuintegenover huisnummer 49 afmeerden aan het Utrechtse Jaagpad.

3e dag.

Rond standaardtijd voeren we 's morgens via het Zijl en de Kager Plassen richting Kaag. Vandaar af verder over de Ringvaart van de Haarlemmermeerpolder langs Weteringbrug, Leimuiderbrug, Aalsmeer, Luchthaven Schiphol en het Amsterdamse Bos naar Het Nieuwe Meer, waar we bij de rondweg A10 even moesten wachten voor de sluis. Overigens hadden we daarvoor met z'n vijven in café-restaurant De Pelikaan aan de Nieuwe Meerdijk nog wel even goed geluncht. Eenmaal op het Schinkel en de Kostverlorenvaart ben je helemaal terug in Amsterdam. De vele bruggen die we moesten passeren vormden geen probleem, bij de meesten hielden we in hoogte nog zo'n kleine 10 cm ruimte over. Zelf heb ik daar heel andere herinneringen aan. Met m'n zeilschip heb ik die route door de stad, onderdeel van de staandemast route IJsselmeer-Zeeland v.v. een keer 's nachts gevaren, alleen dan worden de vele bruggen bediend. Een crime, geef mij de Noordzee maar! Aan de van der Palmkade ging heer Eric als eerste van boord, nog even een afscheidsdrankje en toen waren we nog met z'n viertjes. Via de Kattensloot, Singelgracht en het Westerkanaal kwamen we weer op het IJ terecht. Daar aangekomen een stukje stuurboord uit, om vervolgens nabij de Ruijterkade wederom stuurboord uit te varen, om via nog een stukje Prinsengracht naar de ligplaats van de Mokum in de Brouwersgracht te varen, waar we rond zes uur gezond en wel afmeerden.



Tot slot.

Drie dagen met vijf mannetjes op een sleepbootje van 10.40x3.00x1.25 meter, gebouwd medio jaren dertig van de vorige eeuw, dus ouder dan wij zijn. Hoe hou je dat uit! Nou makkelijk, ten eerste kennen we elkaar al zo'n kleine veertig jaar en zijn we met elkaar wel aan het één en ander gewend geraakt. Ten tweede hebben we nogal wat gemeenschappelijke interesses en houden we van varen. En ten derde hebben we niet de behoefte, elkaar over van alles en nogwat te willen overtuigen en de oren van de kop te ouwehoeren. En als het weer dan ook nog meewerkt, dan is het met vijf mannetjes op een sleepbootje goed toeven in het prachtige landschap, dat ze terecht het Groene Hart van Nederland noemen. Het waren drie heerlijke dagen!

1 opmerking:

Anoniem zei

prachtig filmpje Evert! Mooi bootje met een stoere capitein.
Mooi dat je het allemaal meemaakt met die vrienden.Genieten samen.
Uniek!
gr Brend
make miles