woensdag, mei 11, 2011

contemplatieve ervaring



Daar was ie weer, Anish Kapoor, vanmorgen in de Volkskrant met een foto van een gigantische door hem geschapen z.g. Leviathan voor de expositie Monumenta 2011 in Parijs. Over de Brits-Indiase kunstenaar, één van de belangrijkste internationale kunstenaars van het moment, heb ik op 2 oktober 2009 ook al eens een stukje geschreven. Toen over een in het museum zelden gezien stukje machtsvertoon, waarbij emmers vol rode was met een kanon tegen een muur werden geschoten van de chique Royal Academy in Londen.

Maar de enorme Leviathan in het Grand Palais (gebouwd voor de wereldtentoonstelling van 1900) in Parijs is lijkt mij ook een stukje machtsvertoon van formaat, al is het uiteraard van een andere orde. Het is een mythisch monster waar je als bezoeker totaal in verdwijnt. Zelf hoopt Kapoor dat de expo een 'contemplatieve en poëtische ervaring' is voor het publiek. Dat moet wel lukken lijkt mij!



De donkerrode Leviathan van doorzichtige pvc structuren wordt met lucht overeind gehouden. Het ding is 37 meter hoog en maximaal 100 meter lang, en je kan er in- en omheen lopen. Het transparante materiaal van de Leviathan in combinatie met glazen structuur van het Grand Palais levert een prachtig spel op van licht en schaduw. Ik krijg enorme zin om de thalys te pakken voor een paar daagjes Parijs! Dat moet dan wel vóór 23 juni a.s. gebeuren, want daarna is de expositie Monumenta 2011 alweer afgelopen.

Anish Kapoor heeft de Leviathan opgedragen aan de Chinese kunstenaar Ai Weiwei (1957), die wegens kritische uitlatingen tegen het regiem al een tijdje gevangen wordt gehouden. Hij schijnt trouwens aan alle internationale kunstencentra in de wereld te hebben gevraagd, om de deuren één dag te sluiten uit solidariteit met Ai Weiwei.



Ai Weiwei, Chinees kunstenaar, activist en filosoof, actief op het gebied van architectuur, fotografie, film en sociale- en culturele kritiek.

Geen opmerkingen: