maandag, augustus 03, 2015

over opbouw en best. beperk.


De tentoonstelling ‘De zomer van ’45’ in het Nationaal Militair Museum (NMM) te Soesterberg gaf middels filmbeelden, foto's, muziek en allerlei objecten een uniek moment uit de Nederlandse geschiedenis weer. Het één en ander gebaseerd op het in kleur gefilmde portret van fotograaf en cineast Alex Roosdorp (1897-1965) over het dagelijks leven in Nederland in de zomermaanden direct na de bevrijding. Gewapend met filmcamera fietsten Alex Roosdorp en zijn vrouw in de zomer van 1945 door het in mei bevrijde Nederland. Behalve dat ze de verwoestingen vastlegden van bebouwingen en de infrastructuur zoals bruggen, wegen en spoorwegen, werd de camera vooral ook op het dagelijks leven van de bevrijde Nederlanders gericht. Noodwoningen gebouwd in kippenhokken, kinderen spelend met achtergelaten munitie en wapens, en het getob en geploeter om met beperkte middelen de verwoestingen (provisorisch) te kunnen herstellen. Maar het mocht de pret allemaal niet drukken, iedereen was vol goede moed, de wederopbouw van vrij Nederland was begonnen!

(Door de bestedingsbeperking in de jaren daarop, zal de goede moed bij menig bevrijde Nederlander weleens in de schoenen zijn gezakt. De bestedingsbeperking heeft ongeveer tot aan het eind van de jaren vijftig geduurd. Door vereniging van krachten en hulp van o.a. het Marshallplan, kwam Nederland er uiteindelijk weer bovenop).

Een bijzondere tentoonstelling. Mooi om te zien hoe destijds veel bevrijde Nederlanders hun schouders onder een gemeenschappelijk doel wisten te zetten, iedereen op zijn of haar manier.

Ons fietstochtje daarna vanaf het NMM was trouwens ook mooi. Het z.g. NMM Soesterberg rondje van om en nabij 30 km hebben we tegen de wijzers van de klok in gefietst. We begonnen dus met de oversteek van de enorme start- en landingsbanen van weleer. Mijn gedachten gingen een eind terug in de tijd, tijdens vakanties met m'n ouders in het nabije Austerlitz, heb ik daar als jongetje heel wat straaljagers zien stijgen en dalen. Vóór we in het bos- en heidegebied fietsten tussen Soesterberg en Amersfoort, moesten we eerst door de bebouwde kom van Soesterberg, en dat was even minder leuk. Hetzelfde gold uiteraard voor Amersfoort, het waren ook maar eindjes, stukje bos, stukje heide en we zaten alweer in de bebouwde kom, waar we een tijdje op een terras hebben gezeten. Vervolgens hadden we enige tijd moeite met het vinden van het juiste knooppunt, maar na wat gepuzzel hadden we de juiste koers gelukkig weer snel te pakken. Over een mooi slingerend fietspad door het bos ging het richting Soest. Maar zover kwam het niet helemaal, even voor Soest boog ons pad linksaf, richting NMM, ons startpunt. En zo kwamen we uiteindelijk via het terrein van 'Herman van Veen Arts Center' weer op de parkeerplaats van het NMM uit. Fietsen achterop en rijden maar, het was een leuk dagje.

Geen opmerkingen: