zondag, augustus 16, 2015

onder invloed van brak water


De tussen 1620 en 1631 in rernaissancestijl gebouwde Westerkerk wordt momenteel gerestaureerd. Monnikenwerk, maar ze vorderen gestaag. Bij de bouw in de 17e eeuw naar een ontwerp van bouwmeester Hendrick de Keyser en zijn zoon Pieter de Keyser, is brak water uit de grachten gebruikt voor het metselwerk. Vele van de alsmaar door het zout vochtig blijvende bakstenen en voegen, zijn daardoor uiteindelijk ernstig aangetast en moeten worden vervangen. De operatie die in 2013 begonnen is, moet volgens planning in 2017 zijn voltooid. Het één en ander kost natuurlijk een bom duiten, om en nabij vier miljoen euro is begroot, en zoveel geld heeft de Stichting Vrienden Westerkerk niet in kas! Maar stoppen met de restauratie is natuurlijk geen optie, zeker niet nu ze al zover gevorderd zijn.

Daartoe is een origineel plan bedacht en werden wij, en velen met ons de afgelopen week door Stichting Vrienden Westerkerk uitgenodigd om letterlijk een steentje aan het restauratieproject bij te dragen. Er moeten momenteel nog minstens zo'n 1000 bakstenen vervangen worden, en daar kunnen we bij helpen. Voor driehonderd euro kopen we een baksteen met eigen inscriptie, gebakken in kleur en structuur als bestaand. De steen, die een levertijd heeft van ca. 3 weken, mag je vervolgens zelf in de oude muur van de Westerkerk inmetselen.
In de muren aan de kant van de Westermarkt kan dat onder meer op de volgende dagen: 29 augustus, 12 september, 26 september, 10 oktober en 24 oktober. Goed plan, inderdaad letterlijk een steentje bijdragen, dat gaat volgens mij helemaal goed komen met de Westerkerk.

Ik heb iets met de Westerkerk, en ik ben niet de enige. Jarenlang heb ik op een architectenbureau gewerkt aan de Prinsengracht, min of meer onder de schaduw van de bijna 400 jarige Westertoren, en heb ik de klokken en het carillon kunnen beluisteren. De Westerkerk staat in het hart van Amsterdam. Het is een symbool van de stad en de Amsterdamse Gouden Eeuw. Het is de kerk waar Rembrandt van Rijn, Lucas Bols en vele andere beroemdheden begraven liggen. Het is ook de kerk waar Prinses Beatrix en Prins Claus met elkaar getrouwd zijn. En wereldwijd is de Westerkerk beroemd geworden door het dagboek van Anne Frank. Vanuit haar kamertje in het naastgelegen onderduikadres heeft ze dagelijks de Westertoren kunnen zien en de klokken kunnen horen!

Geen opmerkingen: