zondag, mei 11, 2014

tijdreis met boot en stoomtram


De broertjes mochten al eerder mee met de jaarlijkse zusjesdag. Dit jaar werden de handen wederom over de zusterlijke hartjes gestreken, en mochten de zwagertjes ook van de partij zijn. Een nieuwe familiedag was geboren! Daarbij werd ik voor het gemak gelijk maar tot chauffeur gebombardeerd. En zo kon het gebeuren dat ik afgelopen dinsdag goed gemutst in een stralend zonnetje met drie zusjes en één aankomend zwagertje over de Houtribdijk naar de veersteiger in Enkhuizen reed, alwaar we de rest van de familie zouden ontmoeten. Hans en Carla hadden een spannende tijdreis bedacht die ons van daaruit met boot en stoomtram naar respectievelijk Medemblik en Hoorn zou voeren!

Al zo geschiedde! Klokslag kwart voor elf werden de trossen van de MS Friesland los gegooid, en voeren we even later via het Krabbersgat het IJsselmeer op, richting Medemblik. De MS Friesland, gebouwd in 1955 voor Rederij Doeksen, is een historische veerboot die lang tussen Harlingen en Terschelling dienst gedaan heeft. Leuk, toen ik dit las aan boord van de MS Friesland gingen mijn gedachten een heel eind terug in de tijd. En wel naar 1958, toen ik als 15 jarige met m'n toenmalige vriendje zo goed als zeker met deze boot v.v. naar Terschelling moet zijn gevaren. Een gedenkwaardige vakantie destijds (zie o.a. mijn stukje 'Afsluitdijk' van 5 oktober 2008) maar dit terzijde. Rond het middaguur meerde MS Friesland in Medemblik af aan de veersteiger achter het stationnetje. De stoomtram zou rond half twee vertrekken, we hadden dus mooi even de tijd om Medemblik in te gaan voor de lunch.

Toen we ons een goed uurtje later weer melden bij het stationnetje, stond de stoomtram al klaar. Met een schepje kolen zo af en toe werd de druk op de ketel al sissend instant gehouden. Prachtig die oude techniek! Even over halftwee zette de stoomtram zich langzaam al knarsend en fluitend in beweging. Luisterend naar de cadans van de wielen, ontvouwde het eeuwenoude Westfriese landschap zich voor onze ogen. Meanderend langs plaatsjes als Opperdoes en Twisk kwamen we voor een korte pitstop op station Wognum-Nibbixwoud aan, waar we een kwartiertje hadden om dit nostalgische stationnetje eens goed van nabij te bekijken. Toen het hele zaakje zich vervolgens weer in beweging zette waren we zo in Hoorn. Een ticket kopen per automaat voor de hedendaagse trein naar Enkhuizen had nog even wat voeten in de aarde, maar uiteindelijk kwam het goed. En zo zaten we een klein uurtje later op een terrasje in Enkhuizen te borrelen.

In restaurant 'Onder de Wester' in Enkhuizen hebben we vervolgens het familiedagje met een genoeglijk etentje besloten. Ben benieuwd of het manlijk smaldeel van de kouwe kant volgend jaar ook weer van de partij mag zijn. Ik denk eerlijk gezegd van wel, want ik verdenk de zusjes ervan dat ze daarnaast gewoon ook weer een echte zussendag zullen organiseren. En geef ze eens ongelijk!

Geen opmerkingen: