woensdag, mei 14, 2014

bijtkracht reductie


Een beetje ontdaan belde ze me 's morgens al vroeg op. Haar ondergebit was gisteravond van de wastafel gevallen en in twee stukken gebroken. Dat wordt dan soep eten zei ik, beetje flauwe grap die trouwens niet overkwam. Of we nog plannen hadden voor vandaag? Nou ma, toevallig wilden we net weer eens even langskomen. O prachtig, want het zou wel mooi zijn als m'n gebit vandaag nog kan worden gemaakt! Dankzij het onvolprezen internet was een afspraak met een gebitsreparateur in Zwolle snel gemaakt. Snel brengen, snel klaar was de boodschap, maar twee uurtjes hadden ze minimaal nodig. Prima konden we mooi even een eindje gaan toeren!

En zo reden we even later met z'n drietjes keuvelend over dit en dat door het mooie Sallandse landschap naar 'Kasteel het Nijenhuis' in Heino. Het kasteel dat op circa vijftien kilometer vanaf Zwolle ligt, is één van de locaties van museum 'De Fundatie'. De fraaie havezate werd tot in de jaren tachtig van de vorige eeuw nog bewoond door Dirk Hannema, de grondlegger van museum 'De Fundatie'. Behalve wisselende presentaties uit eigen collectie, zijn in het kasteel jaarlijks diverse tentoonstellingen te zien. Maar deze keer kwamen we alleen naar Heino voor een wandeling door de prachtige beeldentuin rond 'Kasteel het Nijenhuis'. In de beeldentuin van ongeveer 4,5 hectare zijn beelden te zien van kunstenaars uit binnen- en buitenland. Van Zadkine, Dolz, Appel, Van Pallandt, Castagna, Mitoraij en Dodeigne om maar enkele namen te noemen.

Na de wandeling zijn we voor de lunch neergestreken op het zonnige terras van Hannema's museumcafé, gevestigd in één van de voormalige koetshuizen op het terrein van 'Kasteel het Nijenhuis'. We hadden alle drie een beetje trek gekregen, al was de keuze voor ma, gezien haar gereduceerde bijtkracht uiteraard beperkt. Maar aan de romige pomodorisoep met een scheut groene pesto had ze gelukkig ruimschoots voldoende. Meanderend door het eeuwen oude agrarische landschap reden we terug naar Zwolle, alwaar we ons rond halftwee weer melden bij de gebitsreparateur. Stevig gearmd met Joke liep ze even later met een brede prodent smile het pand uit. Alvorens huiswaarts te keren, hebben we op haar kamer nog even gezellig een kopje thee gedronken.

1 opmerking:

Unknown zei

Prachtig stukje!