donderdag, mei 08, 2014
rond de Ooijpolder
IJkpunten waren het 'Afrika Museum' in Berg en Dal en 'Museum Kurhaus' in Kleve. Hoe we de dag verder in gingen vullen zouden we een beetje aan het toeval overlaten. Zie daar het grootse plan voor een dagje stappen met Henk R. en Jan Z. uit A'dam. In de stromende regen pikte ik de boys even over halftien op voor het CS in Amersfoort. Keuvelend over van alles en nog wat reden we vervolgens met z'n drieën in mijn auto richting het 'Afrika Museum' in Berg en Dal. In Berg en Dal aangekomen stopten we op verzoek van Jan Z. even voor een kiekje bij het beeld van zijn opa. Een gestileerd beeld van de schrijver Nescio, (Latijn voor 'Ik weet niet'), pseudoniem voor Jan Hendrik Frederik Grönloh (1882-1961). Het bronzen beeld, een mannenfiguur die staande een boek leest, is in 1991 gemaakt door beeldhouwer, schilder en graficus Ronald Tolman (Amsterdam 1948). Zijn eerste boek, waarin de drie novellen Dichtertje, De uitvreter en Titaantjes zijn opgenomen, verscheen in 1918. Het zijn voor mij trouwens ook de enige werken die ik ooit van Nescio heb gelezen.
Na de sessie rond Nescio zijn we het even verderop gelegen 'Afrika Museum' ingedoken. Het museum, dat bestaat uit een binnen- en buitengedeelte, is geheel gewijd aan de kunst en cultuur van het Afrikaanse continent. We keken onze ogen uit bij de collectie Afrikaanse kunst. Er was ook veel aandacht besteed aan Afrikaanse architectuur, visies op kunst en schoonheid en hedendaagse Afrikaanse kunst en religie in de samenleving. In het buitenmuseum, het was inmiddels weer droog geworden, hebben we diverse woonsituaties bekeken o.a. een Kusasi-woonerf uit Ghana, een kampement van Baka-pygmeeën uit Kameroen, een palaverhuis, een Sotho-woonerf uit Lesotho, Toffinou-paalwoningen uit Benin, Dogon-woonerf uit Mali en beelden uit Zimbabwe.
Terug in de auto zijn we naar Kleve gereden, naar Museum Kurhaus aan de Tiergartenstraße. Het museum is gehuisvest in een langgerekt complex van voormalige badgebouwen uit de 19e eeuw. De geschiedenis van het kuren in Kleve gaat terug tot het midden van de 18e eeuw toen een mineraalhoudende bron op de Springenberg ontdekt werd. We hebben daar werk bekeken van diverse kunstenaars uit zowel het heden als het verleden. Van middeleeuwse laatgotische heiligenbeelden tot Ewald Mataré (1887-1965), Joseph Beuys (1921-1986), Robert Angerhausen (1901-1966), David Novros (1941) en vele anderen. Na een klein hapje in het museumcafé op het dak, zijn we via de Ooijpolder en Nijmegen weer huiswaarts gereden. Echter niet eerder, nadat we eerst nog heerlijk in het zonnetje op het terras van café-logement 'Oortjeshekken' in Ooij een aperitiefje genomen hadden.
Met een bescheiden maar gezellig etentje in Bistro 't Kannetje aan het Lieve Vrouweplein, midden in het historische centrum van Amersfoort, hebben we aan ons dagje stappen in en nabij de Ooijpolder een mooi eindje gebreid.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten