woensdag, april 23, 2014
genoeglijk dinertje
Pasen is de belangrijkste christelijke feestdag. Het is het feest van de opstanding van Jezus uit de dood op de derde dag na zijn heengaan aan het kruis. Het is het feest van het leven! Pasen is niet elk jaar op de zelfde datum, maar op de eerste zondag die volgt op de volle maan na het begin van de lente. Om de komst van de lente een handje te helpen, worden in sommige delen van Nederland nog (paas)vuren ontstoken. (Zie o.a. mijn stukje 'vuurtradities' van 28 maart 2012). Op die manier worden de koude geesten van de winter verjaagd en wordt de komst van de lente gevierd. Eindelijk voorbij die koude, energie verslindende periode, waarin al het voedsel van het vorige jaar is opgeraakt. De natuur gaat opnieuw beginnen en komt tot bloei, er wordt nieuw leven geboren en overal kom je het ei tegen, symbool van het nieuwe leven!
Maar behalve eieren, ben ik afgelopen Pasen op met name het culinaire vlak meer tegengekomen, en wel het 'Lammetje van God'! In de Volkskrant had ik het recept van Marcus Huibers al eerder ontdekt in de rubriek Volkskeuken, maar tot uitvoering was dit typische paasmaal voor mij nog niet gekomen. Immers wordt Jezus in het christendom niet als het 'Lam van God' voorgesteld? Het onschuldige (paas)lam dat geofferd wordt om de mensheid van zijn zonden te verlossen. Vreemd eigenlijk om Jezus als iets eetbaars te presenteren, of het nou een hapje lamsbout is of een hostie. Het is niet anders! Behalve het feest van het leven is Pasen dus ook een behoorlijk bruut feest. Want wat aan de opstanding van Jezus vooraf ging was niet mals. Dat was een bloederig gedoe, de wrede ondervraging van Jezus door de mannen van Pilatus, de doornenkroon en martelgang naar Golgotha, het getimmer aan het kruis en het uiteindelijke sterven.
Lamsvlees met Pasen wordt meestal klaargemaakt met lichte groene kruiden en andere frisse smaken om vooral de vrolijke, lenteachtige aard van het paasfeest te accentueren. Maar we zijn daarmee volgens Marcus Huibers compleet afgedwaald van waar het werkelijk omgaat. Hoog tijd dus om enkele heilige huisjes omver te kegelen en een alternatief paasmaal te presenteren. Vandaar zijn 'Lammetje van God' ofwel 'Paaslam met bloedrode wijnsaus, opdat wij nimmer vergeten'. Enfin boeiend gebracht allemaal door Marcus Huibers, maar het doet er natuurlijk helemaal niet toe welke diepzinnige zielenroerselen aan zijn recept ten grondslag liggen. Wat telt is uiteraard het resultaat van zijn culinaire ontboezemingen. Subliem, daar waren we het na de maaltijd met z'n vijven roerend over eens, helemaal in combi met doperwten en gebakken piepertjes. Een mooi en bevredigend resultaat, een toetje als beloning zal ik maar zeggen voor een half middagje kokkerellen!
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten