woensdag, januari 15, 2014

Affiches & Posters


De relatie tussen design en wat er te bieden is, wordt vaak gelegd middels een affiche of poster. Eén van de meest directe verschijningsvormen in onze maatschappij. Maar gezien de technologische en digitale ontwikkelingen vraag ik me wel eens af of het affiche, poster of aanplakbiljet nog wel het geëigende medium is om de ander te informeren en te stimuleren om te komen naar wat er gaande is. Ik hoop echter niet dat het affiche door al die digitale mogelijkheden langzaam maar zeker uit de tijd zal raken.

Vroeger hadden we altijd wel een paar actuele posters als een vorm van wandversiering aan de muur hangen. En als het niet meer actueel was of omdat je er op een gegeven ogenblik op uit gekeken was, kwam er weer een nieuwe. Een vriend van me destijds spande de kroon, die had zijn woonkamer behangen met een PAN AM billboard van een Boeing 747. De jumbo jet op een billboard oogt in een weiland naast de snelweg al groot, in dat woonkamertje was het gigantisch, de hele kamer rond. Te gek natuurlijk, maar hij vond het mooi. In Hoorn zijn we ook wel eens naar het Affiche Museum geweest, mooie creaties die een prachtig tijdsbeeld geven.

Maar één van de mooiste affiches vind ik nog altijd de vrouw met de blote koe in een weiland. Het was de verkiezingsposter van de PSP (Pacifistisch Socialistische Partij) uit 1971. Saskia Holleman (1945-2013) in een ontwapenende pose met een koe naar een ontwerp van George Noordanus en fotograaf Hendrik Jan Koldeweij. Het affiche werd verkozen tot beste Nederlandse verkiezingsaffiche aller tijden, en is vertegenwoordigd in tal van museumcollecties, waaronder het Rijksmuseum. Wij hadden de poster destijds niet alleen thuis hangen maar ook op de tekenkamer. Weinigen van ons stemden PSP, maar de poster vonden we allemaal klasse!

Een icoon, de beste verkiezingsaffiche aller tijden in Nederland las ik ergens, ik geloof het zo. Een prachtige poster, maar bij ons, jonge honden als we waren in 1971, schoot de eigenlijke boodschap om de één of andere reden toch zijn doel voorbij.

2 opmerkingen:

jokewvandoggenaar.blogspot.com/waterman zei

Niemand die zich zo kwetsbaar
opsteld in de politiek denk ik
zo open en bloot.

Christa zei

haha de vrouw met de blote koe! Ik vind die van Le Jardin altijd nog mooi die is het meest tijdloos