zaterdag, januari 18, 2014

IJssel-wrak Kogge


Een museum aan de oever van de IJssel, met onder het wateroppervlak het veertiende of vijftiende eeuwse wrak van de daar in 2011 gevonden Kogge, en dobberend daarboven de Kamper Kogge, de fraaie replica die we een tijdje geleden nog zo uitgebreid hebben bekeken. Het plan van maritiem archeoloog David Bouman om het laat middeleeuwse koggewrak op deze wijze te exposeren, is afgelopen week in het stadhuis aan het Kamper gemeentebestuur gepresenteerd. Een koggemuseum bestaande uit drie onderdelen! Een multimediale expositie in een centraal gebouw op de wal, van daaruit kan je vervolgens afdalen om het wrak onder water te bekijken, en als klap op de vuurpijl zou je dan ook nog een rondje op de IJssel kunnen gaan varen met de aan de oppervlakte dobberende replica.

Ik vind het een prachtig plan van Bouman, maar de eeuwige vraag is natuurlijk weer of het ook een haalbaar plan is. Mijn gevoel zegt dat met een slimme aanpak zo'n uniek plan te exploiteren moet zijn. Maar we leven in een tijd met heel veel prioriteiten, dus zal er denk ik nog veel water door de IJssel stromen, voordat er omtrent dit plan enige duidelijkheid zal komen. Het college was enthousiast over het plan van Bouman las ik, op termijn zullen we dan ook vast en zeker wel een keer zien hoever ze daarmee komen in Kampen.

1 opmerking:

Janny zei

Als het net zo gaat als met het plan parkeergarages te maken onder de Burgel,nl.wel positief maar geen geld, kan het wel eens heel lang gaan duren.