maandag, september 30, 2013

Kunst & Cultuur in de Achterhoek


We waren vorige week dinsdag eigenlijk van plan om samen met A uit Aalten naar Villa Mondriaan te gaan, het op j.l. 21 mei door prinses Beatrix geopende museum in Winterswijk. Maar dat houden we nog een keer tegoed, want het museum bleek sinds 1 september j.l. alleen nog in de weekenden geopend.

Maar de musea in Aalten, die we ook nog nooit hadden bezocht, bleken wel voor het publiek geopend. Drie interessante musea onder één dak, d.w.z. in drie met elkaar verbonden rijksmonumentale gebouwen aan de Markt.
Er was een deel ingericht als Museum voor Vrijheid, Onderduik en Verzet in de regio. Waar we op interactieve wijze het leven in oorlogstijd zagen, aan de hand van gebeurtenissen hier in de Tweede Wereldoorlog. Maar ook de relatie met de hedendaagse actualiteit, waarbij zelfreflectie beoogd werd op verschijnselen als fascisme, racisme en discriminatie in het verleden, heden en mogelijke toekomst.

Een ander deel was ingericht als Aaltens Historisch Museum. De opzet van dit deel had volgens de beschrijving tot doel, het verbreiden van kennis en het wekken van belangstelling voor historie en cultuur, alsmede het bewaren en onderhouden van de materiële getuigenissen daarvan. Maar ook het leggen van een relatie met de hedendaagse actualiteit, en wel in het bijzonder van de in Aalten en de regio zo gewortelde textiel- en hoornindustrie.

En dan was er nog een Expositiezaal, het deel waar regelmatig wisselexposities worden georganiseerd. Momenteel werk van de in Aalten geboren kunstenaar Harmen Brethouwer (1960) die daar nog tot begin februari 2014 te zien is. Behalve in Aalten is werk van Harmen Brethouwer ook te zien in grote, landelijke musea als o.a. het Museum voor Moderne Kunst in Arnhem, Boijmans van Beuningen in Rotterdam en Centraal Museum in Utrecht.
De kunstenaar gebruikt al meer dan twintig jaar twee basale vormen: de conische vorm (kegel) en het vierkante paneel (vakwerk). Hij kiest voor thema’s en series waarin zowel het ambachtelijke als het autonome samenkomen.

En dan was er in het museumgebouw ook nog een intermediair, ofwel centrale hal waarin de VVV Aalten gevestigd was. Daar konden we terecht voor informatie en advies over recreatie en toerisme in de gemeente Aalten en haar regio.

Na dit alles te hebben gezien, zijn we een eindje verderop neergestreken op het terras van Café Restaurant Stegers aan de Markt. Waar we, na dat we daar samen de dag zo'n beetje hadden doorgenomen, bij wijze van afsluiting door A op een etentje werden getrakteerd. Einde van een aardig dagje cultuur in de Achterhoek!

Geen opmerkingen: