woensdag, januari 23, 2013

de onaantastbaren


Intouchables is een Franse film van het regisseursduo Olivier Nakache en Éric Toledano die reeds in november 2011 z'n première beleefde. Vele miljoenen bioscoop bezoekers hebben de film sindsdien gezien. Gisteravond hebben wij Intouchables gezien in theater film cafe De Lieve Vrouw in Amersfoort. Het was te merken dat Intouchables al een tijdje meedraaid, aanvankelijk zaten we met z'n tweetjes in de zaal, later, de film was al begonnen, kwamen er nog drie mensen bij zitten.

Intouchables (onaantastbaren) vertelt het verhaal van de steenrijke, maar vanaf zijn nek verlamde Philippe (gespeeld door François Cluzet) die een vriendschap opbouwt met zijn uit de banlieue afkomstige verzorger Driss (gespeeld door Omar Sy). De film is gebaseerd op het autobiografische boek Le Second Souffle van Philippe Pozzo di Borgo.
Tussen de gehandicapte aristocratische Philippe en Driss, een jonge ex-delinquent uit de banlieue van Parijs, ontstaat een bijzondere vriendschap. In het begin van de film zie je Driss aan het stuur van een Maserati Quattroporte, met naast hem Philippe. Driss rijdt op volle snelheid door Parijs en wordt tenslotte tegengehouden door de politie. Door een truc is het duo de agenten echter te slim af en kunnen ze uiteindelijk weer verder rijden. Na dit moment manifesteert de film zich als één grote flashback die laat zien hoe de twee hoofdpersonen elkaar hebben leren kennen, en waarderen. Ik heb gelezen dat de film in Frankrijk in 2011 de meest bekeken film was, en dat ze inmiddels in de top 3 van meest bezochte films in 2012 staat met 19 miljoen bezoekers en met een opbrengst van 398.834.000 dollar wereldwijd.

Het aardige is ook, dat Intouchables niet helemaal verzonnen is. De Parijse zakenman Philippe Pozzo di Borgo raakte na een parapente ongeluk ernstig verlamd. Zijn verzorger, de jonge immigrant Abdel Yasmin Sellou, werd een van zijn beste vrienden. In de film nemen Cluzet en Sy hun plaats in, en zij doen dat fantastisch. Het is een eenvoudig feel good-verhaal en het slot is een beetje zoet, maar de chemie tussen die twee is onweerstaanbaar. Cluzet, niet gehinderd door het feit dat hij alleen met zijn hoofd mag acteren, en Sy, die helemaal nergens door gehinderd is.

Een prachtige film die ons vrolijk maakte. Na afloop hebben we in naast gelegen bistro 't Kannetje dan ook een heerlijk visje gegeten.

3 opmerkingen:

Anoniem zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.
Christa zei

ja leuke film hè!

Anoniem zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.