woensdag, september 26, 2012
Ledlicht
Uit een studie die deze maand werd gepresenteerd op een internationaal zoölogen-congres in Haifa (Israël), is gebleken dat Ledlicht bij ratten stofwisselings- en hormoonstoornissen veroorzaakt. Met name zouden deze problemen worden veroorzaakt door het kortere golflengten licht, het z.g. 'blauwe' deel van het licht dat door ledlampen wordt uitgezonden. (Blauw licht heeft behalve een korte golflengte veel energie en een hoge frequentie, dus meer golfjes per seconde). Het zou zeer aannemelijk zijn dat mensen bij ledlicht tegen dezelfde problemen aan(gaan)lopen als de ratten.
Daar zijn we dan mooi klaar mee als het één en ander waar is. Want tegenwoordig wordt ledlicht overal meer en meer toegepast, dus ook als openbare verlichting. Ik hoor tot op heden overwegend lofzang als het over ledlicht gaat. De vele voordelen die worden genoemd zijn o.a. milieuvriendelijk/energiezuining/duurzaam/onderhoudsvrij/slagvast/schokbestendig/koel/veilig/stralingsvrij/minimale afmetingen/snelle responstijd/geschikt voor monochrome toepassingen, sfeerverlichting en diverse andere verlichtingseffecten. Uiteraard zijn er ook nog wel een paar nadelen te noemen zoals bijvoorbeeld de geringe lichtoutput, de aanschafprijs en de kille kleurtemperatuur. Maar aan de oplossing, las ik, van deze nadelen, wordt hard gewerkt zo ze al niet geheel of gedeeltelijk zijn opgelost.
Of bovenstaand verhaal over stoornissen e.d. nou wel of niet opgaat voor de mens, doet er eigenlijk niet toe. Iets wat slecht is voor andere levensvormen in de natuur is sowieso ook slecht voor de mens. Mensen, dieren en planten leven volgens een dag-nachtcyclus, via het oog wordt licht en donker doorgegeven aan de biologische klok ofwel de suprachiasmatische kern in de hersenpan. Deze kern stuurt ook de cycli van hormoonproductie en stofwisseling aan. Licht, en kennelijk in het bijzonder ledlicht op verkeerde momenten, ontregelt deze cycli.
Light Emitting Diode (LED) Het milieuvriendelijke/energiezuinige kortere golflengte licht. Een licht uitstralendediode, die je probleemloos en verantwoordt dag- en nacht aan kon laten, lijkt er met genoemde studie een nadeel bij gekregen te hebben. Maar bij het verdere onderzoek naar de precieze invloed van licht op leven, dat nog maar pas begonnen is, zal m.n. het ledlicht ongetwijfeld aan alle kanten uitvoerig worden belicht. Het probleem met het z.g. blauwe lichtdeel zal hoe dan ook wel worden opgelost.
Maar wat voor soort verlichting we ook toepassen in met name de openbare ruimte, de simpelste en in alle opzichten beste oplossing is natuurlijk gewoon 's nachts het licht uit doen! Wat dat betreft zijn we met de onlangs aangekondigde proef, om de verlichting op de A6 tussen Lelystad en de Hollandse Brug 's nachts uit te doen op de goede weg, ook al doen ze dat alleen om op energiekosten te bezuinigen.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten