donderdag, september 20, 2012

Denken!


Suzanne Weusten (1953) las ik, is psycholoog en directeur van De ArgumentenfabriekDenkacademie. Een denkacademie, waar is dat nou weer goed voor? Denken kunnen we toch van nature al, dat hoeven we toch niet te leren. Denken is toch net zo'n basaal gegeven voor of van de mens, als de vijf zintuigen? Of hebben we daar mogelijk ook academies voor? Een ruik, voel, zien, proef en hooracademie. Oké, het is natuurlijk wel zo, dat de ene mens van nature succesvoller met deze basale gegevens weet om te gaan dan de ander, maar dat is nou eenmaal niet anders.

Ik kwam er echter al snel achter, dat ik met deze redenatie een denkfout maakte. Daar heb je het al, zo'n denkacademie is misschien zo gek toch niet. Denken schijnt niets met zintuigen te maken te hebben. Een gezond mens kan zijn denkvermogen geheel buiten de zintuigelijke waarnemingen om, verder opkrikken. Zintuigelijke waarnemingen zijn reacties op prikkels van buitenaf. Denken schijnt bij uitstek het gebied te zijn, waarbij interne representaties van informatie te pas komen. Denken is een vorm van informatieverwerking waarbij vooral interne processen een rol spelen. Volgens Weusten en haar compagnon Kraaijeveld is helder en gestructureerd denken een kwestie van 4 o's respecteren t.w. observeren, ordenen, overdenken en oordelen. Dat is dus andere koek.

Maar denkfouten schijnen we allemaal te maken, gisteren las ik in de Volkskrant het ABC van denkfouten, een stuk van Suzanne Weusten over dissonantie, waarom we onszelf voor de gek houden, enfin lees maar.


De moraal van dit verhaal lijkt me dus, leef mee met je tijd, sta open voor nieuwe informatie en stel zo nodig je mening(en) bij. Wel iets om over na te denken!

2 opmerkingen:

joke van Doggenaar zei

Is het de bedoeling om met het denken altijd je eigen weg te gaan.Of is beter te communiceren om weer tot anderen inzichten te komen.Joke

Evert Veldkamp zei

Zo, nou denk daar maar eens over na!