zondag, september 16, 2012

langs de Lek


Het evenement Kunststroom is georganiseerd door de Vereniging KrimpenerKunstWaard las ik. De bedoeling van het evenement is meer landelijke bekendheid te geven aan de Krimpenerwaard op het gebied van Kunst en Cultuur. Daartoe werd aan weerszijden van de Lek, van Schoonhoven tot aan Krimpen aan den IJssel, op een 30-tal locaties door diverse kunstenaars geexposeerd.

Het thema van de exposities was 'Hollanders komt naar het water'. Ontleend aan een verhaal van Herman de Man, waarin hij vertelt over de reis van radarboot 'Kapitein Kok' van Vianen naar Krimpen aan den IJssel. Behalve de sfeer aan boord, beschreef hij daarin ook de sfeer van het water, de dorpen en de oevers van de rivier.

Het boekje 'Hollanders komt naar het water' van Herman de Man met pentekeningen van Dirk van Nijland is geschreven in 1920 in opdracht van rederij 'Op De Lek'. Rederij 'Op de Lek' verzorgde een dagelijkse route per raderboot over de Lek vanaf Culemborg naar Rotterdam. Het boekje heeft 3 hoofdstukken t.w. 1) beschrijving van sfeer, boot en afvaart; 2) beschrijving van de diverse aanlegplaatsen tot Kinderdijk; 3) beschrijving van traject Kinderdijk-Rotterdam met de hectiek van de scheepswerven en de drukte van de stad.

Een samenvatting uit het boekje van het gedeelte Nieuwpoort (waar we aan onze kunstroute zijn begonnen) tot even voorbij Kinderdijk (waar we zijn geëindigd):

De wit/zwart/gele radarboot vertrekt vanaf Culemborg met een majestueuze trage gang, in contrast met de snellere motorboten die aan haar waardige tempo voorbijgaan.


Vanaf Nieuwpoort is de rivier kronkelig en de volgende aanlegplaats Schoonhoven laat zich niet direct zien.
Schoonhoven: als eerste doemt de stompe scheve toren op. De boot legt aan bij de steiger aan de Veerpoort,een antiek bouwwerk. Het stadje is bekend om zijn zilversmeden, waar je als je ging trouwen je couverts liet maken, met na afloop een pierewaaidag in een open koetsje met veel cafébezoek. Schoonhoven ligt in een gordel van romantiek, als uitgangspunt voor diverse uitstapjes in de omgeving. (Polsbroek, Vlist, Haastrecht en Gouda)

Ammerstol: ook wel klein Ammers genoemd, heeft volop bezigheid in het voorjaar. Dan is men er druk met teenschillen. Het dorp heeft een overdekte visbank die op de dijk staat. Dit dateert nog uit de tijd dat men er op zalm viste, met de zogenaamde “snackert” een klein vissersraderbootje. Hierna passeert de boot Streefkerk, Opperduit en Nieuw Lekkerland.

Daarna Lekkerkerk: een dorp als een vesting , gebouwd op een bakstenen walmuur aan een dijk die voorzien is van dikke basaltblokken. Achter Lekkerkerk vele mooie polderwegen met interessante veenflora. De idylle aan de Lek loopt tot Kinderdijk. Tot zover wordt langs ongerept dromerig landschap gevaren met mijmerende plaatsjes.
Vanaf Kinderdijk gaat het rechttoe rechtaan, met weinig romantiek. Hier begint de industriepoort met zijn scheepswerven.

We hebben eerlijk gezegd meer van het landschap genoten dan van de kunst. In het mooie plaatsje Nieuwpoort hebben we een 4-tal kunstlocaties bezocht. En in Streefkerk hebben we in molen 'De Liefde' en in hotel/restaurant 'De Limonadefabriek' een aantal aardige schilderijtjes en aquarelletjes bekeken. Maar in Kinderdijk hebben we alleen nog vanaf de dijk een tijdje staan kijken naar al die klassieke molens daar, wat een pracht, en wat een rust, alsof de tijd hier heeft stil gestaan!
Maar dat was het voor ons die middag, meer tijd hadden we niet, we moesten door naar een afspraak in Leiden met J en I. Met de veerpont waren we zo aan de overkant, waar de hectiek van de nabije stad al snel weer voelbaar werd!

Geen opmerkingen: