zaterdag, augustus 22, 2009

rondom Holysloot



Diverse dijkdoorbraken van vóór 1300 maakten van de vele veenriviertjes in het oude Waterland brede watergangen, Dieën genoemd. Een behoorlijk brede is de Holysloter Die nabij Holysloot. (Holysloot betekent zoiets als 'laaggelegen gebied aan een sloot' las ik, of letterlijk 'Holle IJ-sloot').
Voor we met onze fietsjes de Holysloter Die met een klein pontje waren overgestoken, hadden we in het verstilde Holysloot op het terras van 'Het Schoolhuis' eerst nog wel een kopje koffie gedronken. Een plekje waar het zicht op het wijdse landschap rondom ons, op de grens van ons terrasje prachtig werd gemarkeerd door een aantal fraai bloeiende Chinese Rozen (Hibiscus rozasinensis) van zeker twintig centimeter in doorsnee.

Vandaar fietsend naar het pontje, kwamen we langs een heel klein witgepleisterd, enigszins gotisch aandoend zaalkerkje, een plaatje om te zien, ik moest denken aan de kerstkaarten van vroeger. Het was twaalf uur toen we er voorbij fietsten, de wonderlijk zware klokslagen voor zo'n klein kerkje accentueerden voor mij als het ware de beleving van rust en verstilling op deze plek.
Voor twee euro werden we naar de overkant van de Holysloter Die gebracht. Al klunend vervolgden we met onze fietjes ons pad door de weilanden, langs sloten met allerlei prachtige bloemen richting Zuiderwoude en Uitdam. Over de Waterlandse Zeedijk zijn we vervolgens naar Marken gefietst voor een hapje en een drankje. Daar aangekomen ben ik nog even doorgefietst om vanaf het land een blik te werpen op 'Het Paard van Marken' (1839), dat ik immers vanaf het water gezien al zo goed ken. Het was prachtig allemaal, maar toch hadden we achteraf gezien wel een beetje spijt van onze keuze om naar het voormalige eiland te fietsen vanwege de enorme zondagse drukte daar.
Tijdens de terugtocht naar Holysloot moesten we tegen een forse tegenwind opboksen. Het was op de Waterlandse Zeedijk tot halverwege Durgerdam behoorlijk afzien. Maar eenmaal weer van de dijk af landinwaarts fietsend was het leed geleden, en vlogen we met ruime koers op onze vouwfietsjes in een kwartiertje naar Holysloot en 'Het Schoolhuis' waar we 's ochtends de auto hadden geparkeerd.

Het was een vrij winderig maar heerlijk fietsdagje door een groen, weids en waterrijk landschap met een uniek gevarieerde flora en fauna. Maar ook een landschap met prachtige vergezichten, oude boerderijen en schilderachtige dorpjes en stadjes met houten huizen en pittoreske kerkjes. En dat allemaal onder de rook van Amsterdam!
Moe maar voldaan reden we even later voor een kopje thee en een praatje naar E in de Terletstraat in A'dam-Z.O.

Geen opmerkingen: