zaterdag, november 01, 2008

'De Bruidsvlucht'



'Bride Flight' werd in 1953 de luchtrace van Londen naar het Nieuw Zeelandse Christchurch genoemd. Dit vanwege 29 vrouwelijke emigranten (van de in totaal 64 passagiers aan boord van het winnende KLM-toestel, een DC-6 met de niet al te prozaïsche naam "Dr.Ir.M.H.Damme") die hun verloofdes achterna reisden. In de gelijknamige film van regisseur Ben Sombogaart draait het dan ook om drie totaal verschillende jonge bruiden, die het benepen naoorlogse Nederland achter zich laten, om zich in Nieuw Zeeland met hun daar reeds aanwezige toekomstige en kwartiermakende echtgenoten te verenigen.

De film begint op de prachtige wijngaard 'Druivenbloed' in Nieuw Zeeland, die daar door wijnboer Frank (Rutger Hauer), een Nederlandse emigrant uit de jaren vijftig, in een aantal decennia is opgebouwd. Als de oude Frank op zijn wijngaard tijdens een inspectietocht een hartaanval krijgt, en tussen de druivenranken zijn laatste adem uitblaast, beginnen in de film de scenes uit het verleden en het heden door elkaar te lopen. De flashbacks komen als de vriendinnen van Frank uit de tijden van weleer (Willeke van Ammelrooy als Esther, Pleuni Touw als Ada en Petra Laseur als Marjorie) zijn overlijdensbericht onder ogen krijgen.

De jonge Esther, Ada en Marjorie (resp. Anna Drijver, Karina Smulders en Elise Schaap) zien zichzelf weer in het vliegtuig opweg naar het beloofde land. In hetzelfde vliegtuig zit ook de jonge en aantrekkelijke vrijgezel Frank (Waldemar Torenstra) die in Nieuw Zeeland een wijngaard wil beginnen. Het gaat er vrolijk aan toe in het vliegtuig, en iedereen is vol verwachting over de nieuwe toekomst. De stille en naïeve Ada, een plattelandsmeisje uit een gereformeerde gemeenschap, en reeds zwanger van haar toekomstige echtgenoot waar ze niet van houdt, ontmoet in Frank de liefde van haar leven. Een schrijnend dilemma, want wat moet ze nou, kies ze voor de grote liefde, of kies ze voor wat hoort?

In Nieuw Zeeland aangekomen raakt het jonge gezelschap verstrikt in allerlei gecompliceerde verwikkelingen. Ada kiest na een amoureus avontuur met Frank uiteindelijk toch weer voor wat hoort, ze gaat terug naar de man waar ze niet van houdt maar waar ze wel kinderen van heeft. Esther, die haar joodse identiteit probeert te vergeten omdat ze in de oorlog haar hele familie heeft verloren, bouwt aan een carrière in de mode, maar raakt ook ongewenst zwanger na een avontuurtje met Frank. Het kind laat ze komen, maar ze doet er gelijk na de geboorte afstand van. Ze geeft het aan haar vriendin Marjorie, die het graag wil hebben en opvoeden omdat ze een miskraam heeft gehad en daardoor zelf geen kinderen meer kan krijgen.

De film eindigt als de drie oude vriendinnen elkaar ontmoeten op wijngaard 'Druivenbloed' waar Frank tussen zijn wijnvaten ligt opgebaard. Er wordt heel wat bijgepraat en oude herinneringen worden opgehaald. Ik vond het een mooie film!

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Heeft die Frank die opgebaard in de kist ook onder die relatie's geleden?

Anoniem zei

vvvvv