maandag, oktober 27, 2008

Prik!



Een klap, een vloek, en toen was het aardedonker in de kamer. Het aansluiten van de iPod van E jr. verliep zaterdagavond niet helemaal van een leien dakje. Van alles werd los gehaald en verschoven tot aan de piano toe. Toen E het oude pianolampje beet pakte, kennelijk een beweging teveel voor de overjarige bedrading in het inwendige, kwam de klap. En dat gaf eventjes een heleboel prik in het lijf van zoonlief! Een bof dat de aardlekschakelaar zo goed functioneerde, anders had hij nou nog met dat rood koperen lampje in z'n handen gestaan. Gelukkig is het goed afgelopen, een elektrische schok die wordt veroorzaakt door een dynamische stroomspanning van 230 Volt bij een stroomsterkte van 16 Ampère kan natuurlijk heel verkeerd uitpakken.

Ik krijg de kriebels al van een statische ontlading, die je bijvoorbeeld wel eens ondergaat bij het verschuiven van een bureaustoel of het aan of uittrekken van een bepaald kledingstuk. Maar door de geringe energie-inhoud van deze soort van elektriciteit, is blootstelling daaraan doorgaans ongevaarlijk.
Sinds ik als kind eens heb geprobeerd met breinaald een stopcontact te onderzoeken, ben ik eigenlijk al bang voor elektriciteit. Maar ik vind het ook een fascinerende vorm van energie. Stroom, minuscule deeltjes in atomen, elektronen genoemd, die door te bewegen of te stromen een elektrische lading veroorzaken die energie afgeeft. Wij kunnen niet meer zonder!

Bij Coo in de Belgische Ardennen heb ik eens een elektriciteitscentrale bezocht die simpelweg bestaat uit twee waterreservoirs, één boven op de berg en één beneden in het dal. De twee bassins zijn met elkaar verbonden middels een aantal forse stijg- en/of valpijpen die in het dal tevens op een turbine- en generatorsysteem zijn aangesloten. De door het vallende water in beweging gebrachte turbine(s), levert de elektriciteit in bijvoorbeeld dure piekuren op bestelling via generator en transformator af aan het leidingnet. Met door van elders in de goedkope daluren betrokken stroom, wordt het water vanuit het lage bassin weer omhoog gepompt, en is de centrale weer gereed voor de volgende stroomlevering. Een mooi systeem waar ze nog behoorlijk aan verdienen ook!

Maar onlangs zag ik op TV een programma over diverse nieuwe, schone energiebronnen. Het is duidelijk dat zonne-energie in de nabije toekomst een grote rol gaat spelen bij de produktie van elektriciteit!

1 opmerking:

Anoniem zei

evert je hebt het mooi geschreven een electrische schok en een afkoeling van het water het is allebij niet zo'"n prettige ervaring.