maandag, november 03, 2008

Noordzee



Afgelopen zaterdag was het springtij, twee dagen na nieuwe maan. Doordat zon en maan dan even op één lijn staan met onze aardbol, wordt er behoorlijk aan het zeewater getrokken, en zijn de verschillen tussen hoog- en laagwater in de Noordzee dan ook het grootst. Het springtij reikte deze keer zelfs, zo als ze zelf zeggen tot in de kolommen van de Volkskrant! En de tekeningen van de Zeeuwse tekenaar Ben Vranken op de rechteronderhoek van een aantal pagina's, vormden een aardig beeldverhaaltje over de Noordzee.

Er is veel te melden over de Noordzee, doorgaans zijn het geen positieve berichten die je hoort. Het gaat meestal over vervuiling, drukke scheepvaart, overbevissing, olie- en gaswinning, windmolenparken, eilandplannen, zeespiegelstijging en ga zo nog maar een poosje door. Als je dat zo allemaal op een rijtje ziet staan, blijft er niet veel goeds van de Noordzee over, zou je denken. Maar dat valt mijns inziens nog reuze mee, al moeten we natuurlijk wel alert blijven met z'n allen. Vooral de plannen op het gebied van ruimtelijke ordening, want die gaan nu al, maar zeker in de toekomst ook over de territoriale strook voor onze kust.

Als zeiler fascineert en inspireert mij de Noordzee enorm. Ook al zijn er natuurlijk mindere momenten, als het koud, rumoerig en nat is en je even niet aan slaap en warm eten toekomt. Desalniettemin is er voor een zeiler nauwelijks een grotere voldoening denkbaar dan het zeil op deze plas te zien bollen, en de nacht in te zeilen. Naar havens langs de kust of op de wadden, maar ook en vooral naar bestemmingen aan de overkant, de Engelse oost- en zuidkust, het Kanaal, de Solent of naar bestemmingen in Scandinavië en de Shetlandeilanden. Een gevoel van vrijheid, even alles achter je laten en helemaal op jezelf zijn aangewezen op die grote plas. Het is een virus dat je te pakken heeft, het Noordzeevirus! En de voldoening van het aankomen na een lange en soms pittige tocht in de haven van je bestemming, is zo mogelijk nog groter dan de zeiltocht zelf.

Voor de kust van Egmond staat sinds 2007 een enorm windmolenpark, de eerste van de grote lijst geplande windmolenparken! Het geeft een dubbel gevoel, enerzijds kan je natuurlijk niet tegen schone energie zijn, anderszijds betekent het nu al een stuk minder vrij zeilen op onze territoriale kuststrook.

1 opmerking:

Anoniem zei

Ik zie graag windmolens om me heen!