zondag, november 09, 2008

Erasmus



'Erasmus in Beeld', Museum Boijmans Van Beuningen van 8 november 2008 t/m 8 februari 2009. We waren er gisteren in Rotterdam dus vroeg bij, maar dat past wel bij die gasten daar want die zijn zelf ook overal vroeg bij. Erasmus is daar geboren in 1466, en als zoon van een priester werd hij destijds als een onwettig kind gezien, een bastaardzoon. Waarom dat zo expliciet in zijn chronologie wordt vermeld weet ik niet, want veel problemen heeft Erasmus tijdens zijn leven met dit feit niet gehad. Hij was afgezien van vorsten, de best geportretteerde persoon van zijn tijd!

Desiderius Erasmus (1466-1536) was als denker gezaghebbend en wereldberoemd. Hij stond in contact met de vorsten van zijn tijd en riep op tot eendracht en vrede. Op kerkelijk en religieus gebied zette hij zich in voor gematigdheid en verdraagzaamheid. Erasmus is de grondlegger van de humanistische levensstijl en denkwijze. Door zijn grote kennis van Grieks en Latijn kon hij het Nieuwe Testament in de oorspronkelijke taal lezen, als eerste paste hij tekstkritieken toe en verdedigde hij het recht de bijbel kritisch te benaderen. Zijn bekendste werk is 'Lof der Zotheid' een satire uit 1511, waarin allerlei menselijke dwaasheden aan de kaak worden gesteld.

Behalve Erasmus was er in museum Boijmans Van Beuningen natuurlijk nog veel meer te zien. Bijvoorbeeld de tentoonstelling van de dochter van de beroemde kunstschilder Jan Toorop, Charley Toorop (1891-1955), genaamd 'Vooral geen principes! Als het moest zette ze alles voor de schilderkunst opzij. 120 werken van één van de krachtigste vrouwen uit de Nederlandse schilderkunst van de 20e eeuw, zelfportretten en schilderijen van boeren, vissers en arbeiders.

Over de 'Erasmusbrug' (1996), een ontwerp van architect Ben van Berkel, reden we richting Katendrecht, de wijk waar de ss Rotterdam ligt afgemeerd, het financieel nogal fors uit de handgelopen project van woningbouwcorporatie 'Woonbron'. Deze club had toestemming gevraagd en gekregen van het ministerie van Wonen, Wijken en Integratie (Ella Vogelaar) om voor 6 miljoen euro het schip te verbouwen tot congres- en vermaakcentrum, met stageplekken en 'hotelfunctie'. De verbouw- en exploitatiekostenkosten worden inmiddels begroot op 200 miljoen. Dat kun je nog eens met recht financieel mismanagement noemen! Schoenmaker blijf bij je leest, zou ik zeggen, scheepsbouw en -verbouw is wel even wat anders dan woningbouw. Maar goed nu we toch in de buurt waren, wilden we het lijdend voorwep van dit debacle natuurlijk wel even zien liggen. Bovendien, als 13 jarig jongetje had ik van dit schip al plattegrond- en doorsnedetekeningen op de wand van mijn slaapkamer geprikt, promotiemateriaal dat ik destijds bij de 'Holland Amerika Lijn' (HAL) had opgevraagd. Het was stil aan de kade, waar de hier tussen 1956 en 1959 bij de toenmalige Rotterdamsche Droogdok Maatschappij (RDM) gebouwde ss Rotterdam lag afgemeerd. Het oude stoompassagierschip, roemrucht en succesvol in haar tijd, maar ook nu nog een imposante en zeer tot de verbeelding sprekende oceaanreus. Ik ben benieuwd wat er uiteindelijk met de oude dame gaat gebeuren.

Van Rotterdam ging het naar Amsterdam, onze vrienden H en M waren samen 120 jaar geworden, een mooie aanleiding voor een (dans)feestje waar ook wij voor waren uitgenodigd. Maar alvorens ons daar te melden, hebben we voor in de avond bij 'New San Kong' toch eerst maar een bodempje gelegd. Iets waar we achteraf een beetje spijt van hebben gekregen, want H en M hadden de lekkerste hapjes gemaakt.

Geen opmerkingen: