woensdag, januari 16, 2008

Shetlandeilanden



De Shetlandeilanden vormen een archipel in de Atlantische Oceaan ten noordoosten van het vasteland van Schotland. Met de "Swing" waren we op zaterdagmorgen om 10.45 uur uit Den Helder vertrokken, ruim vier etmalen later legden we 's middags om 17.45 uur aan in de de haven van Lerwick, de hoofdplaats van de Shetlandeilanden. Honderddrie uur hadden we over de ca. 600 nm gedaan, gemiddeld ca. 5,8 nm per uur, bepaald geen snelheidsrecord maar de zeiltocht was er niet minder gedenkwaardig om. Borreltijd!

Om wat meer van de Shetlands te zien, huurden we de andere dag een auto. Het links rijden was even wennen, maar erg druk is het daar niet, dus dat scheelde. We reden zuidwaarts door een glooiend landschap zonder bomen maar met veel schapen. Eenmaal bij de vuurtoren aangekomen, die we eerder ook al vanuit zee hadden gezien, op het meest zuidelijke puntje van de Shetlands bij Sumburgh Head, konden we daar op de stijle rotsen genieten van een fris, wijds en majestueus landschap, dat letterlijk bruiste van het leven. Honderden zo niet duizenden vogels, Papegaaiduikers of Puffins zoals ze hier worden genoemd, Alken, Jan van Genten, Kuifaalscholvers, Zilver- en Mantelmeeuwen en Grote Jagers, en ook zagen we Otters en Zeehonden. Er worden vanaf dit punt ook wel Walvissen gespot, maar die hebben we jammer genoeg niet gezien. Maar het was prachtig allemaal!

Daar op de hoge rotskust, uitkijkend over die prachtige azuurblauwe zee vol hoop en leven, realiseerde ik mij ineens, dat dit ook de plek moest zijn waar een aantal jaren geleden de "Braer" in een vliegende storm op de rotsen te pletter moest zijn geslagen, een Liberiaanse olietanker met bijna 85.000 ton ruwe olie aan boord. Niet niks lijkt mij zo, maar waar ik ook keek, er viel geen spoor meer van deze ramp te bekennen, de natuur had zich zo te zien in dit paradijs volledig hersteld!

's Avonds hadden we een ontvangst in de beroemde Townhall van Lerwick met buffet en muziek, dat ons werd aangeboden door de plaatselijke hotemetoten. De reeds eeuwen oude handelsbetrekkingen die bestaan tussen Nederland en de Shetlands werden gekoesterd en in menig toespraakje aangehaald, en er werd natuurlijk ook gedanst. Na dit feestje zijn we met een paar mensen en veel bier nog een poosje wezen doorzakken in een plaatselijke pub. Toen we eindelijk de "Swing" weer opzochten om te kooi te gaan, was het schemer van de kortte zomernacht op 60ยบ noorderbreedte reeds verdreven door het licht van een nieuwe dag op de Shetlands.

Geen opmerkingen: