donderdag, januari 03, 2008

Madurodam



Ondanks het koude weer zijn we vandaag toch met Thijs en Mink naar de kleinste stad van Nederland geweest. Madurodam, de stad waarin alles precies 25 maal kleiner is dan in werkelijkheid. Een stad die als elke stad in wijken is verdeeld, stedebouwkundig vorm gegeven door architect Siebe Jan Bouma. De stad heeft de vorm van een kwart cirkel. In de punt bevind zich de oude stadskern, en in de schil om het centrum zijn de nieuwbouwwijk, het haven- en industriegebied en het recreatiegebied gesitueerd. Madurodam is zo een taartpunt die uit elke willekeurige stad in Nederland gesneden had kunnen zijn.



Madurodam dat in 1952 is geopend, is vernoemd naar de oorlogsheld en verzetstrijder George Maduro, die op 9 februari 1945 in het concentratiekamp Dachau is omgekomen. De miniatuurstad is door de ouders van George Maduro gefinancierd, met als doel de opbrengst ervan te schenken aan een goed doel. Tot op de dag van vandaag worden door de Stichting Madurodam Steunfonds goede doelen voor de jeugd ondersteund. Prinses Beatrix was de eerste burgemeester van Madurodam, tegenwoordig is ze nog beschermvrouwe. Ze vervulde het burgemeestersambt vanaf de opening in 1952 tot haar troonsbestijging in 1980. Sinds die tijd wordt er elk jaar een nieuwe burgemeester gekozen door de Jeugdgemeenteraad van Madurodam, die bestaat uit 22 middelbare scholieren uit Den Haag. Tot de werkzaamheden van de burgemeester van Madurodam behoord bijvoorbeeld het openen van nieuwe maquettes en exposities.

Bij de kassa hadden we een aanbevolen wandelroute meegekregen, corresponderend met de genummerde volgorde van de maquettes. Maar daar trokken de jongens zich natuurlijk weer weinig van aan, kris kras gingen we in het miniatuurstadje op verkenning uit. De maquettes die veelal van kunstof zijn gemaakt, zijn stuk voor stuk juweeltjes van bouwkunst. Het groen, dat echt is, is ook bijzonder. Het zijn kleinbladige bomen en heesters, die door veel snoeien op 60 centimeter hoogte blijven, terwijl ze zonder dat vele snoeien wel 15 meter hoog zouden kunnen worden.

Door het koude weer waren we al vrij snel op zoek naar iets warms in de miniatuurstad, maar daar moesten we met z'n viertjes toch voor naar een passend optrekje in de periferie van Madurodam.

Geen opmerkingen: