dinsdag, januari 22, 2008

Eline Vere



Vanmiddag "Eline Vere" gezien, een z.g. overdagfilm uit het 1e halfjaarsprogramma 2008 van de Catharinakapel in Harderwijk. Op enkele scholieren na, die kennelijk een werkstuk over de film moesten maken, bestond zo te zien het overige deel van de bezoekers uit van arbeid vrijgestelde grijsaards. Het feest der herkenning zullen we maar zeggen.

De film, een product van Sigma Filmproducties, gebaseerd op het gelijknamige boek van Louis Couperus, is naar een scenario van Jan Blokker en Patrick Pesnot gemaakt onder regie van Harry Kûmel, met in de cast Marianne Basler (Eline Vere), Monique van de Ven (Betsy van Raat), Johan Leysen (Henk van Raat), Thom Hoffman (Vincent Vere), Mary Dresselhuys (mevrouw van Raat), Michaël Pas (Georges) en nog vele anderen. Toen de film op 1 maart 1991 in premiere ging trok ze bijna 110.000 bezoekers, waarmee ze destijds op de 33e plaats kwam te staan van de Nederlandse filmranglijst.

De schrijver Louis Couperus leefde van 1863 tot 1923 en was in Den Haag geboren. Hij woonde van 1884 tot 1891 in een pand aan de Surinamestraat bij zijn ouders. Reeds in 1887 tijdens zijn studie Nederlands was hij al begonnen te schrijven aan het feuilleton "Eline Vere", waarvan de afleveringen van 17 juni tot 4 december van dat jaar verschenen in het dagblad 'Het Vaderland'. In 1889 werd de roman in zijn geheel met veel succes in boekvorm uitgegeven.

Vertelt wordt het trieste levensverhaal van Eline Vere. Zij is een mooie jonge vrouw uit een aristocratisch milieu met een mooie toekomst voor zich. Maar door teleurstellingen in de liefde en het zich afzetten tegen haar omgeving, raakt ze vervreemd van haar milieu. Ze zet tevergeefs haar zoektocht naar romantiek voort en wordt tenslotte depressief. Omdat ze geen uitweg meer ziet maakt ze uiteindelijk een einde aan haar leven.

Toen we de film gezien hadden, waren we het over één ding eens, en dat was: Blij dat we in deze tijd leven!

Geen opmerkingen: