zondag, november 11, 2007

2 MOVE



2 MOVE is een video art tentoonstelling in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. Toen 75 jaar geleden de Zuiderzee veranderde in het IJsselmeer en er nieuwe polders kwamen, leidde dat tot een migratiegolf in Nederland. Noord-Holland kwam gemakkelijk naar Friesland en andersom. In de opzet van de tentoonstelling 2 MOVE migratie+video worden verbanden gelegd tussen de migratiegolf van toen en de hedendaagse migratie. In totaal zevenentwintig videokunstenaars uit heel de wereld geven hier hun visie op dit fenomeen in de wereld dat van alle tijden is.

Migratie is beweging, daarom is gekozen voor videokunst. Beelden die bewegen en die bij de toeschouwer iets in beweging zetten. In de tentoonstelling zijn individuele verhalen het uitgangspunt. Migranten hebben altijd een noodzaak om weg te gaan of een behoefte om ergens naar toe te gaan. De hierbij gepaard gaande emoties van opnieuw beginnen, gemis, solidariteit en eenzaamheid zijn altijd en overal op de wereld hetzelfde. Of het nu gaat om een Nederlander die van Amsterdam naar Almere verhuist of een Marokkaanse migrant die in Spanje een nieuw leven begint.

De tentoonstelling, opgesteld in totaal 8 zalen van begane grond tot 2e verdieping is onderverdeeld in 11 items of thema's zo je het noemen wil t.w. TV Lamp, Oppervlaktespanning, Reizen, Experiment/Ervaring, Stemmingen, Inter-Vieuw en Inter-Face, Kleine daden van verzet, Intimiteit, Asynchroon, Extimiteit en Vidéau. Het één en ander is zoals gezegd door 27 verschillende kunstenaars vormgegeven, ik noem er een paar. In de film "Oppervlaktespanning" van de kunstenaars Zen Marie en Thomas Sykora uit resp. Zuid-Afrika en Oostenrijk is het thema migratie verbonden aan het Zuiderzee- en IJsselmeergebied. Vanuit verschillende perspectieven en locaties wordt hier het verhaal rond dit gebied verteld. Een hele grappige film over het thema reizen vond ik "Shadow Procession" van William Kentridge, een eveneens Zuid-Afrikaanse kunstenaar. In deze film staat de beweging van het reizen centraal, niet het doel van de reis. Dit wordt goed benadrukt door een onophoudelijke stroom van mensen, die in de film als een aaneenschakeling van bizarre silhouetten aan het oog voorbij trekken. Waar ze vandaan komen weten we niet, en waar ze naar toe gaan evenmin.

Er is over de tentoonstelling uiteraard veel meer te vertellen, maar dat zou hier een te lang verhaal worden. Ik las ergens dat het Zuiderzeemuseum zich in toenemende mate wil richten op verbanden en interpretatie, in de overtuiging dat geschiedenis alleen een betekenis heeft in relatie tot het heden. (Terwijl ik dit opschrijf hoor ik net op de radio iemand zeggen: 'Het leven moet voorwaarts geleefd worden, maar achterwaarts begrepen worden' ja, zo ongeveer kan je het ook zeggen) Afgezien de eigen collectie van dit museum, vind ik deze tentoonstelling een bijzondere en boeiende bijdrage van hedendaagse vormgeving, beeldende kunst en debat.

Geen opmerkingen: