donderdag, december 12, 2019

Conceptuele kunsten-makers.


De kunstbeweging conceptuele kunst kwam eind jaren zestig, begin jaren zeventig van de vorige eeuw opzetten. Het was en is een beweging waarbij de verschijningsvorm min of meer van ondergeschikt belang is. Het gaat primair om het idee ofwel het concept van een kunstvorm en bovendien kan alles kunst zijn. Enkele voorbeelden van conceptuele kunst zijn: Een gouden toiletpot of een banaan met tape tegen een muur geplakt van de Italiaanse kunstenaar Maurizio Cattelan (1960); De Pindakaasvloer van de Nederlandse kunstenaar Wim T. Schippers (1942) of de ingeblikte poep van de Italiaanse kunstenaar Piero Manzoni (1933-1963). (Zie ook mijn stukjes 'Goeie shit' en 'Gouden toilet met Artist's shit' van resp. 13/7'13 en 29/4'16.)

Trouwens, de al meermaals voor 120.000 dollar verkochte banaan tegen de muur 'Comedian' geheten, werd onlangs door een bezoeker, de Amerikaanse kunstenaar David Datuna (1974), opgegeten, de 'Hungry Artist'. Geen probleem, bananen zat, in no time zat er weer een banaan op de muur. En de kopers van het kunstwerk hadden er geen last van. Die hadden immers niet de tentoongestelde banaan gekocht, maar het concept achter het kunstwerk!
Treffend vond ik de tekening in de Volkskrant van Bas van der Schot: Street Art (Meta-conceptueel). Het laat zich raden wat hier gaat gebeuren.

Geen opmerkingen: