zondag, december 01, 2019
Scheepswrakken in de polder.
De voormalige Zuiderzee was een gevaarlijke binnenzee met verraderlijke stromingen en ondiepten. Vele honderden schepen zijn er in de loop der tijden vergaan. In de bodem van de Flevopolders zijn sinds de drooglegging al ruim 450 scheepswrakken gevonden. Daarmee is Flevoland volgens Bartjens het grootste scheepskerkhof op land ter wereld. Veel wrakken zijn opgegraven, maar er liggen er ook nog diversen in de voormalige zeebodem te wachten op nader onderzoek.
Maar die vlieger ging niet op voor het grote scheepswrak dat ze in de zomer van 2018 hebben opgegraven in de Noordoostpolder. Dat ze daar tijdens het ploegen, na dik 70 jaar intensieve agrarische grondbewerking, nog een compleet scheepswrak hebben gevonden is al bijzonder. Maar nog bijzonderder was het feit dat het zeer waarschijnlijk een Engels schip uit het begin van de 18e eeuw betrof van meer dan 30 meter lang met een diepgang van ca. 3 meter. In alle opzichten ruim 3x zo groot als bijvoorbeeld een Schokker, waar de eilandbewoners van Schokland destijds zelf mee voeren. Het Engelse schip zal ongetwijfeld vastgelopen zijn, maar wat hadden ze in deze ondiepe uithoek van de Zuiderzee eigenlijk te zoeken?
In de expositie 'Geborgen in Polderklei' in Museum Schokland hebben wij onlangs een mooie presentatie gezien van de spectaculaire opgraving, met veel prachtige vondsten die tevens een inkijkje geven op het leven aan boord destijds.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten