dinsdag, oktober 16, 2018

speels geconstrueerd torentje


Al fietsend op het prachtige landgoed 'De Utrecht' nabij Esbeek kwamen we langs de z.g. 'D'n Flaestoren'. Een unieke en speels geconstrueerde uitkijktoren van 25 meter hoog, gebouwd in 2011 en ontworpen door Luijten|Smeulders|Architecten uit Tilburg. Voor een eurootje de man ging het draaihekje van slot, en konden we aan de klim naar het platvorm op ongeveer 22 meter hoogte beginnen. Het was de moeite meer dan waard, we hadden een bijzonder mooi uitzicht over het natuurgebied 'De Flaes' met z'n mysterieus verstilde vennen.

De speelse open constructie van de toren is samengesteld uit acht schuinstaande stalen buiskolommen en acht houten bomen, die ze tegengesteld schuin hebben geplaatst, waardoor er over de volle hoogte van de toren meerdere driehoeken zijn ontstaan die de stabiliteit bevorderen. Evengoed bewoog de toren door buiging in de constructie lekker tijdens onze beklimming. We kregen daardoor dan ook min of meer het gevoel dat we een boom aan het beklimmen waren. De trap die met z'n vele bordessen en luie treden vrij makkelijk loopt, spiraalt a.h.w. als een appelschil van boven naar beneden. Een bijzondere uitkijktoren in een bijzonder mooi gebied!

Op het terras van de verderop gelegen herberg 'In den Bockenreyder' hebben we met een biertje nog even gezellig op 'D'n Flaestoren', die zo mooi in het landschap oogt, zitten proosten.

Geen opmerkingen: