zondag, oktober 21, 2018

..festival voor actuele muziek


Van 2 t/m 11 november a.s. vindt in 's-Hertogenbosch weer op tal van locaties het jaarlijkse November Music plaats, waarbij de Verkadefabriek het festivalhart vormt. Het in 1993 opgerichte festival is inmiddels uitgegroeid tot één van de belangrijkste, zo niet het belangrijkste internationale festival voor actuele muziek in Nederland. November Music gaat dwars door genres heen met muziek van nu door de makers van nu. Het festival laat de laatste muzikale ontwikkelingen zien waarbij makers en componisten putten uit hedendaags gecomponeerde muziek, jazz, new world music, muziektheater, visual music, electronics & soundscapes en geluidsinstallaties.

Door het programma bladerend stuitte ik op de naam Shankar, Anoushka Shankar, dochter van de wereldberoemde sitargrootheid Ravi Shankar (1920-2012). Ravi Shankar staat in mijn geheugen gegrift met zijn opzwepende muziek op sitar tijdens de Bangladesh concerten, die hij in 1971 samen met ex-Beatle George Harrison (1943-2001) heeft georganiseerd. Ik heb de lp gelijk maar weer eens even onder het stof vandaan gehaald.

Volgens Bartjens is het voor kinderen van beroemdheden vaak lastig deze te evenaren, laat staan te overtreffen. Maar Anoushka is daar volgens mij redelijk in geslaagd, want zij staat inmiddels ook bekend als een virtuoos op de sitar. Hoe kan het ook haast anders, het is d'r door haar vader met de paplepel ingegoten. Zondag 11 november 2018 treed ze samen met het Metropole Orkest en de veelzijdig Oostenrijkse slagwerker en componist Manu Delago op van 15.00 tot 16.30 uur in de grote zaal van de Verkadefabriek in 's-Hertogenbosch.

Geen opmerkingen: