donderdag, juli 28, 2016

op de pedalen in mooi Salland


We hebben deze keer maar een klein stukje van Salland gezien, maar wel een heel mooi stukje. Het stukje Vechtdal nabij Vilsteren en Ommen is gewoon een betoverend mooi gebiedje. Na de auto te hebben geparkeerd bij de kerk in Vilsteren, hebben we vanaf daar min of meer de haarvaten van het landschap per fiets verkend. Allereerst de Vilsterse stuw, die ooit is aangelegd t.b.v. een evenwichtige beheersing van de waterhuishouding in de Vecht. Bijzonder is ook de z.g. vistrap naast de stuw, vrijwel moeiteloos overbruggen de vele vissoorten die deze rivier kent een niveauverschil van ca. 1, 50 meter.

Over een prachtig fietspad, meanderend gelijk de Vecht, kwamen we uiteindelijk op de Markt in Ommen terecht. Een plek waar ik aardig wat leuke jeugdherinneringen heb liggen. Het huis aan de Markt staat er nog net zo prominent bij als vroeger, maar meer is er niet. Alles is weg, enkel de herinneringen zijn gebleven. Na de lunch zijn we ten noorden van het centrum middels de Balkerweg en de Witharenweg naar 'Beeldentuin Witharen' gefietst. Leuke wandeltuin, honderden beelden van kunstenaars met namen als Foekje Bajema, Hielke Dijk, Klaas Kuipers, Jannie de Ruiter, Petra Verhees, Ton Scheerhoorn en vele anderen.

Over de Oude Woestendijk en de Varsenerweg zijn we na een uurtje beeldentuin weer richting Vechtdal gefietst. Om wederom middels de Vilsterse stuw, maar nu uiteraard in omgekeerde volgorde, weer bij de parkeerplaats naast de kerk in Vilsteren uit te komen. Alles bij elkaar amper 30 km gefietst in mooi Salland, geen vermoeiende afstand maar wel bijzonder!

Geen opmerkingen: