maandag, juli 04, 2016

opwinding in S.M.Amsterdam


'Wonen in de Amsterdamse School', een tentoonstelling over interieurontwerpen tussen 1910 en 1930 en 'Opwinding', een door Rudi Fuchs samengestelde tentoonstelling in het Stedelijk Museum Amsterdam hebben we vrijdag 1 juli j.l. gezien. Mooie tentoonstellingen, vooral die van Fuchs! We waren trouwens al een beetje opgewonden geraakt van de reis, dus voor we ook maar één tentoonstelling gezien hadden. Allereerst bijna stapvoets over de A1 van Amersfoort naar Amsterdam gereden. Ben je eindelijk in de stad is de Van Baerlestraat afgesloten wegens groot onderhoud aan de kruising bij het Concertgebouw. De parkeergarage onder het Museumplein was even niet bereikbaar, dus andere oplossing gezocht. Zo kan je op een dag dus uren bezig zijn met ergerlijke dingen. Maar goed rond halfvijf stonden we dan eindelijk in het SMA. Nog een mazzel dat ze vrijdags tot tien uur 's avonds open zijn.

'Wonen in de Amsterdamse School' is een spectaculair overzicht van interieurontwerpen van de Amsterdamse School: meubelen, lampen, klokken, keramiek, textiel en grafische toepassingen van rond een eeuw geleden. Evengoed vaak een feest der herkenning. Een prachtige tentoonstelling van meer dan 500 ontwerpen van onder meer Jaap Gidding, Michel de Klerk, Piet Kramer, Hildo Krop en Marie Kuyken.


Met de tentoonstelling 'Opwinding' wordt 'de opwinding van het ontdekken en beter leren kennen van kunstwerken' bedoeld. Meer dan honderd belangrijke aankopen die Rudi Fuchs als museumdirecteur in zijn tijd heeft gedaan, waaronder werk van Georg Baselitz, Damien Hirst, Piet Mondriaan, Bruce Nauman en vele anderen. De 74-jarige Fuchs maakte naam met een eigenzinnige manier van tentoonstellen en door de verrassende manier waarop hij werk combineerde van verschillende kunstenaars en stijlen. Dat was ook nu weer het geval. Als kunstwerken in elkaars nabijheid hangen, kun je hun eigenheid beter ontdekken. Kunsthistoricus Rudi Fuchs leidde het Stedelijk van 1993 tot 2003. Voor die tijd was hij directeur van het Van Abbemusuem in Eindhoven en het Haags Gemeentemuseum.

Beneden aan het eind van de lange roltrap loop je tegen 'Seven Figures' op van Bruce Nauman. Het groepje copulerende figuren in neon, door het SMA aangeschaft in 1995, toen Fuchs daar nog directeur was, voor 680 duizend gulden. Het figuratieve ensemble sloot volgens Fuchs mooi aan bij andere werken uit de figuratieve collectie; bij Pop Art (Warhol), maar ook bij Polke en Gilbert & George.


Bruce Nauman, Seven Figures, 1985, neon light from Bozkurt Karasu on Vimeo.

Geen opmerkingen: