maandag, oktober 05, 2015

verrassing op de kop van zuid


Ze hadden voor ons een kamer geboekt op de 10e etage van het in 2014 geopende 'nhow' hotel Rotterdam, met een mooi uitzicht op de Maas en de Erasmusbrug. De strakke met moderne kunst en design meubilair ingerichte kamer in het iconische viersterrenhotel, een ontwerp van architect Rem Koolhaas/OMA, maakte in combinatie met het fenomenale uitzicht, het nijvere karakter van deze metropool aan de Maas voor ons haast voelbaar. Pal onder onze neus lag de 238 meter lange m.s. Rotterdam, bouwjaar 1997. (Niet te verwarren met de 228 meter lange s.s. Rotterdam, het verderop aan het 3e Katendrechtsehoofd gelegen legendarische voormalige vlaggenschip van de Holland Amerika Lijn, die vanaf deze plek op 3 september 1959 aan haar eerste oversteek naar New York begon). Vlak voor de m.s. Rotterdam lag de 294 meter lange m.s. Norwegian Star, bouwjaar 2001. Aan de bedrijvigheid te zien lagen beide cruiseschepen kennelijk klaar voor vertrek. Fascinerend allemaal, we keken onze ogen uit. Maar we konden niet al te lang uit het raam blijven staren, om vier uur werden we namelijk door onze kinderen verwacht in het even verderop gelegen hotel 'New York'

Hotel 'New York' is gevestigd in het voormalige hoofdkantoor van de Holland Amerika Lijn op de kop van Zuid. (Het oorspronkelijke kantoorgebouw uit 1901 was een ontwerp van de architecten J. Müller en C.M. Droogleever Fortuyn). Het is de plek waar vroeger duizenden landverhuizers, vol hoop op een beter leven, vertrokken naar Noord Amerika. Tegenwoordig komen gasten hier in een bijzondere sfeer overnachten, eten, drinken, feestvieren en zaken doen. Meteen als je het prachtige gebouw binnen stapt, voel je het: hier is het gebeurd! De nostalgie is nog overal aanwezig: de smeedijzeren hoteltrap, de vele koffers en foto’s van landverhuizers en de voormalige kantoren van de directeuren van toen.We ontmoeten elkaar op het terrein voor hotel 'New York'. Er stonden trouwens een hoop mensen te wachten op de op handen zijnde afvaart van beide eerder genoemde cruiseschepen. Allereerst vertrok de m.s. Rotterdam en kort daarop de m.s. Norwegian Star. Langzaam maakten ze zich los van de Holland Amerikakade, terwijl het zware dreunende geluid van hun indrukwekkende scheepshoorns over het water van de Nieuwe Maas uitrolde. Begeleid door even verderop gelegen water spuitende sleepboten, die a.h.w. een ereboog voor ze vormden, verdwenen ze langzaam en statig het zilte nat tegemoet varend, uitzicht. In het gezellige café-restaurant van hotel 'New York' hebben we na deze enerverende gebeurtenis een uurtje feestelijk zitten borrelen.

Vervolgens zijn we naar de amfibus in de buurt van de 'Euromast' aan de overkant van de Nieuwe Maas gewandeld, voor een z.g. Splashtour door Rotterdam. 't Was nog een behoorlijke tippel naar de amfibus, maar we hebben het net op tijd kunnen halen. Een originele manier om Rotterdam een beetje te verkennen. Eerst een stukje over de weg, en daarna met een plons de Nieuwe Maas in. Moest je die gezichten allemaal zien! Terug op het droge werden we op ons verzoek door de amfibus keurig afgezet op de kop van Zuid. Aardige gasten, onze gids en onze stuurman/chauffeur, scheelde ons effen een eind lopen, want daar hadden we eigenlijk geen zin meer in. Alvorens ons naar hotel 'New York' te begeven, was iedereen even nieuwsgierig naar de sfeer en inrichting van het 'nhow' hotel en het fraaie uitzicht vanuit onze kamer. En zo zoefden we met z'n allen naar de 10e etage, en stond even later iedereen zich voor het raam te vergapen aan al het moois aan zijn of haar voeten.
In het stampvolle maar gezellige restaurant 'New York' hadden ze reeds een lange tafel voor ons twaalven gedekt, een sfeervolle ambiance die wat ons betrof al garant stond voor een avondje genieten. Dat het voorgerecht, hoofdgerecht, nagerecht en de koffie ons ook nog goed smaakte was dan ook mooi meegenomen. Rond een uur of elf ging een ieder weer zijns weegs, en hebben wij voor de nacht kamer 1004 in het fraaie 'nhow' hotel maar weer eens opgezocht. Einde van een mooie door onze kinderen aangeboden middag en avond vol verrassingen op en rondom de 'Kop van Zuid'.

Geen opmerkingen: