donderdag, oktober 15, 2015

over Nieuwland & Zandwacht


Nederland is een nieuw stukje vaste land rijker t.w. Maasvlakte 2. Er is door het Havenbedrijf Rotterdam vanaf september 2008 tot aan april 2013 aan gebouwd, sindsdien kunnen bedrijven zich daar vestigen. Er hebben zich trouwens al aardig wat bedrijven actief in industrie en havenactiviteiten op deze toplocatie gevestigd. Toen we hier in de zomer van 2009 rondfietsten zag het er nog heel anders uit. (Zie o.a. mijn stukje 'Maasvlakte 2' van 27 juli 2009). Eén grote zandvlakte en havenbassins in aanleg, sleephopperzuigers spoten continu zand vanuit zee, en cutterzuigers verdiepten de havenbassins tot zo'n 20 m minus nap. Beide zuigertypes verplaatsten daarbij resp. 200 en 40 miljoen m3 zand t.g.v. Maasvlakte 2.

Op de duinen bij het recreatiestrand van Maasvlakte 2 (nabij punt B, zie kaartje) staat sinds kort een indrukwekkend kunstwerk: de 'Zandwacht'. Het uit beton bestaande beeldbepalende kunstwerk van 20 bij 40 meter en een hoogte van 12 meter, markeert de afronding van de aanleg van Maasvlakte 2, en staat op de plek waar de Oude en Nieuwe Maas elkaar raken. De 'Zandwacht' verbeeldt hoe duinen gevormd worden doordat zand bij harde wind opstuift en weer neerdaalt in de luwte. Het kunstwerk is ontwikkeld door het Rotterdamse, internationaal werkzame kunstenaarscollectief Observatorium.



Bizar eigenlijk, we realiseerden ons toen we daar op het strand naar de 'Zandwacht' stonden te kijken, dat we hier hooguit een decennia geleden nog zeilden. Hoe vaak we niet van IJmuiden of Scheveningen naar bijvoorbeeld Stellendam zijn gezeild, zou ik niet meer weten, maar wel vaak. De veranderingen gaan snel in deze regio, iets noordelijker, voor de Delftlandse kust tussen Ter Heijde en Kijkduin hebben we ook al de 'Zandmotor' (Zie o.a. in mijn Blogarchief 'Zandmotor' van 19 januari 2011). Een dynamisch gebeuren allemaal hier, het zal mij benieuwen hoe de kustlijn van Nederland er over enkele decennia zal uitzien!

Geen opmerkingen: