In de Flevopolder nabij Almere staat de 'Groene Kathedraal', een uniek stukje landschapskunst in Nederland. Een project van kunstenaar Marinus Boezem (1934) in de vorm van de plattegrond van de gotische kathedraal van Reims op ware grootte. De 'Groene Kathedraal' bestaat uit 178 Italiaanse populieren die in 1987 zijn aangeplant. De populieren zijn geplant op de punten waar in de echte kathedraal de zuilen ook staan. De betonnen paden verbeelden de kruisribben van de gotische gewelven. Toen rond 1996 de populieren hoog genoeg waren, is het project voor het publiek opengesteld. Omdat populieren uiteraard niet het eeuwige leven hebben, zal de 'Groene Kathedraal' geleidelijk aan verruïneren. Italiaanse populieren worden niet oud, hoogstens 40 jaar, met nog ca. 13 jaar te gaan is het verval inmiddels op geheel natuurlijke wijze ingetreden. In het bos ernaast is echter eenzelfde plattegrond vrijgelaten om met behulp van eiken- en beukenhagen een nieuwe kathedraal te vormen.
De 2e keer hadden we koffie bij ons. |
Kennelijk is de boomstronkenkathedraal in het Kroondomein nabij Apeldoorn niet erg bekend. Op zoek naar het kunstwerk afgelopen zaterdag, vroegen we in het bos regelmatig aan voorbijgangers de weg. Niemand kon ons echter van dienst zijn, ze hadden er zelfs nog nooit van gehoord, terwijl ze uit de buurt kwamen en hier vaak wandelden en fietsten. Je ziet die bronzen natuurgekleurde stronken uiteraard snel over het hoofd, helemaal als je geen weet van het kunstwerk hebt. Jammer, kunst is voor de mensen, maar dat ze met al die bronzen elementen in het bos bewust niet zo aan de weg timmeren kan ik ook begrijpen.
1 opmerking:
Wij zijn er afgelopen weekend geweest! Stond al jaren op mijn lijstje en zondag 22 juni 2014 was het zover, na lang zoeken gevonden: de boomstronkenkathedraal in de Kroondomein, geweldig! Op de driesprong Wieselseweg/ten noorden van het restaurant De Echoput. Bij knooppunt 8 ! Ik heb het aan verschillende fietsers verteld en vonden het geweldig. Ze reden direct in oostelijke richting het kleine paadje in naar "De kathedraal ".
Jacqueline van Sabben-Visser, Castricum.
Een reactie posten